Aangepast of gewoon sporten?


Lid van een vereniging voor gehandicapten of lid van een 'validenclub' worden? Het een is niet beter dan het ander. Het is een kwestie van zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Soms gaat het om praktische zaken als toegankelijkheid of om een sport die alleen samen met andere gehandicapten gespeeld kunnen worden (bijvoorbeeld rolstoelhockey). Of speelt afstand een rol, of houd je er niet van om 'de enige rolstoeler in de vereniging te zijn' of vind je het juist 'afschuwelijk' om alleen maar gehandicapten te zien'.

 

'Speciaal'
Het nadeel van sportverenigingen voor gehandicapten is eigenlijk het gebrek eraan. In grote steden zal het niet zo'n probleem zijn om een dansschool te vinden waar lessen rolstoeldansen gegeven wordt. Of een hockeyclub, of een zwemclub met een gehandicaptenafdeling. Groot voordeel is natuurlijk dat de trainingen plaatsvinden in aangepaste zalen en er is meestal aangepast sanitair. Vaak zijn er vrijwilligers die stand-by zijn om te helpen met omkleden.
Als je in een wat kleinere stad of in een dorp woont, kan afstand echter een groot probleem zijn. Heb je eigen vervoer, dan kost het tijd om op en neer te pendelen. Als je afhankelijk bent van taxi's, dan is niet alleen tijd een factor, maar speelt geld een grote rol - nog even afgezien van de vraag of je laat op de avond nog terug naar huis kunt en hoe stipt de taxi's rijden. Enkele gemeenten vergoeden (een deel van) de reiskosten, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Je kunt het natuurlijk wel altijd proberen!!!

 

Regulier
Vervoersproblemen kunnen een reden zijn om lid te worden van een reguliere sportvereniging die vaak dichter in de buurt zit. Daarnaast blijft de keuze heel persoonlijk. Stel: je hebt altijd getafeltennist bij een reguliere vereniging en hebt daar je vrienden. Je spierziekte is progressief en staan en lopen wordt langzaam moeilijker. Je kunt dan besluiten om lid van die vereniging te blijven en vanuit een rolstoel mee te doen. Misschien zijn competities waarin je het tegen valide tegenstanders moet opnemen, dan niet meer mogelijk, maar je blijft wel bij je vrienden. Mits het gebouw waar je traint toegankelijk is.

 

Kijk voor meer informatie bij de website van Gehandicaptensport Nederland, vroeger NebasNsg.   


Tekst aangepast op: 14-01-2009

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!