Aangepast sporten


De gehandicaptensport ontwikkelt zich snel. Steeds meer takken van sport worden toegankelijk voor mensen met een lichamelijke handicap. Een belangrijke organisatie in Nederland die zich hiervoor inzet, is de Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten, de NEBAS. In iedere provincie heeft de NEBAS een bureau waar sportverenigingen, andere sportaanbieders en sporters terecht kunnen met al hun vragen op het gebied van sporten met een beperking.

 

Interesse
De keuze voor een sport hangt behalve van je interesse, deels ook af van je handicap. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat je met een verminderde handfunctie gewoon mee kunt doen in een hockeyteam? Aan je voetsteun wordt dan een zogeheten T-stick gemonteerd, waarmee je de bal kunt vangen en doorspelen.

 

Rolstoelhockey
En van de sporten die vaak beoefend wordt door mensen met een spierziekte, is rolstoelhockey. Je kunt kortweg twee vormen onderscheiden: h-hockey, dit is hockey vanuit een handbewogen rolstoel en het zogeheten e-hockey, waarbij de deelnemers in een elektrische rolstoel zitten. Aan de rolstoelhockey-competitie nemen jaarlijks circa 550 spelers en speelsters deel. Steeds meer clubs beschikken over E- en H-teams.  Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Zonder compleet te zijn: atletiek, badminton, basketbal, dammen, dansen, schaken, vissen, (zit)volleybal, wintersport, zeilen, zwemmen en ga zo maar door! Laat je informeren door de Nebas wat er bij jou in de buurt voor een mogelijkheden zijn!

Over elke sport zijn specifieke pagina's te vinden op Internet. Hier enkele verzamelsites waarop je links vindt naar allerlei verschillende sportverenigingen (en persoonlijke pagina's van recreatieve sporters en topsporters):
www.leefwijzer.nl
www.rolstoelsport.startkabel.nl
www.handicap.nl
www.nebas.nl
www.gehandicapten.nl

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!