Digitale boeken en luisterboeken


Boeken lezen is iets voor iedereen maar soms kan een boek vanwege je handicap moeilijk te hanteren zijn. Boeken hoeven niet alleen van papier te zijn. Steeds meer boeken zijn online te lezen of te downloaden en ook luisterboeken worden steeds populairder.

 

Digitale boeken
Een Deens bedrijf biedt via het internet gratis Nederlandstalige boeken aan. Het gaat onder meer om publicaties over opvoeding, koken, wijn, tuinieren, reizen, computers en financiën. De 'boeken' zijn te downloaden vanaf onlibri.nl of online te lezen.

Wanneer je geen problemen hebt met Engels kan je verrast zijn over het aantal boeken. Op e-book.pagina.nl vind je de aparte startpagina voor het elektronische boek. Daarin is onder andere eBook.nl opgenomen. Deze uitgebreide digitale-boekenwinkel bevat een aantal gratis klassiekers tezamen met een hoop betaalde boeken zowel in het Nederlands als in het Engels.

Voor de echte diehards is er altijd de Amerikaanse website Amazon.com. Deze heeft een goede collectie e-books. Helaas ligt het voordeel ten opzichte van de papieren boeken vooral in het ontbreken van verzendkosten. Al deze boeken zijn in het Engels.


Er is ook een Nederlandse kwaliteitsboekenhandel die een groot aantal Nederlandstalige e-books aanbiedt. Op www.selexyzebooks.nl kun je deze boeken vinden. 


Luisterboeken
Een andere optie is om een luisterboek (gesproken boek) te lenen. Een luisterboek is een audio-cd die je in je geluidsinstallatie of in je discman doet. In de file, in de trein, of zonnebadend aan het zwembad lekker luisteren naar de spannendste thrillers en detectives. In de VS, Engeland en Duitsland zijn luisterboeken al heel populair. In Nederland is het in opkomst. Er is zelfs al een 'week van het luisterboek' gehouden. Geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje op de site van weekvanhetluisterboek, luisterboeken.nl of op deze linkportal van luisterboeken. Op de site van de NLBB (Nederlandse luister- en braille bibliotheek) en de LSB (Le Sage ten Broek) kun je gesproken boeken lenen. Dit geldt dus niet alleen voor blinden en slechtzienden. Het lenen is gratis en de boeken worden portvrij door de TPG Post bezorgd. Vanaf 1 januari 2004 worden de gesproken boeken uitsluitend geleverd op Daisy (Digital Accessible Information System) cd-rom's. Een Daisy cd-rom is te beluisteren met een Daisy-speler of via de computer met speciale software. De ziektekostenverzekering vergoedt in principe de Daisy-speler of de speciale software.
Op de site van de FNB kun je (studie) boeken om laten zetten in elke gewenste leesvorm.

 

Krant lezen
Moeite met zo'n mega krant omslaan? Dan is deze link waarschijnlijk de oplossing! Op kranten.com lees je je favoriete krant gewoon online! Hier vind je alle bekende kranten en kan je de artikelen met één klik met de muis lezen. Op de site van LSB kun je ook gesproken kranten en tijdschriften lenen. Hiervoor betaal je een gering bedrag.

 

Online tijdschriften
Op de site van Zinio kun je de Zinio Reader downloaden en je (betaald) abonneren op diverse online tijdschriften. Er zijn ook enkele gratis proefnummers te downloaden. Nederlandstalige tijdschriften zijn nog niet beschikbaar. Zit je favoriete blad er niet bij? Stuur Zinio een mailtje en laat weten welk tijdschrift jij digitaal wilt ontvangen.

 


Tekst geplaatst/gewijzigd op: 16-01-2009

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!