Op vakantie met een uitkering


Als je een uitkering ontvangt moet je wel even opletten met het boeken van een vakantie! Je moet je namelijk wel aan een paar regels houden.

 

WAO,- WAZ of Wajong-uitkering
Blijf je in Nederland dan hoef je niet te melden dat je op vakantie gaat. Als je korter dan 4 weken naar het buitenland gaat hoef je dat ook niet te melden. Ga je langer dan 4 weken dan moet je dit tenminste 2 weken van te voren aan het UWV (uitkeringsinstantie) laten weten. Je geeft aan hoelang je weggaat en waar je verblijft. Het UWV beoordeelt of er bezwaren zijn tegen je vertrek en of je uitkering gewoon door blijft lopen. Let overigens wel even op, UWV stuurt soms brieven/formulieren die je vrij snel (soms binnen 2 weken) retour moet sturen. Probeer dus altijd als je op vakantie gaat wel even iemand te regelen die je post in de gaten houdt. Zo voorkom je allerlei vervelend gedoe.

 

Ziektewetuitkering.
Zit je (tijdelijk) in de ziektewet dan moet je toestemming vragen aan het UWV (uitkeringsinstantie). Het UWV mag weigeren als de vakantie niet bevorderlijk is voor je herstel (tja…). Ga je toch op vakantie dan kan je uitkering stopgezet worden! Voor een vakantie in Nederland hoef je geen toestemming te vragen. Je moet wel je verblijfadres doorgeven!

 

Bijstandsuitkering
Met een bijstandsuitkering mag je maximaal 4 weken per jaar met behoud van je uitkering op vakantie. Wil je langer op vakantie dan moet je toestemming vragen aan de Sociale Dienst. De precieze regels verschillen per gemeente dus vraag het op tijd aan! Ga je zonder toestemming langer op vakantie dan heb je over die langere periode geen recht op een uitkering.


Tekst geplaatst/gewijzigd op: 05-02-2004

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!