Sporthulpmiddelen


Lekker sporten? Dan heb je misschien hulpmiddelen nodig zoals een sportrolstoel, handbike, of aangepaste driewieler. Het meest voorkomende hulpmiddel is een sportrolstoel. Dat is een lichte, wendbare rolstoel met een vast frame (er kan dus niets losraken), handbewogen of elektrisch. Alle merken op een rij zien? Kijk dan eens op het overzicht van (sport)hulpmiddelen op www.handywijzer.nl.


Wie betaalt het?

 

Sporthulpmiddelen vallen onder Wmo, dus moet je ze aanvragen bij je gemeente. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze sporthulpmiddelen vergoeden. Een voorwaarde is dat je zonder het hulpmiddel niet kunt sporten. Ook als je normaal gesproken krukken, een looprek of een ander loophulpmiddel hebt kun je een sportrolstoel aanvragen. Veel gemeenten geven eens per drie jaar een vast bedrag voor het hulpmiddel, het onderhoud en de reparaties. Wil je een duurdere sportrolstoel, dan moet je bijbetalen.

 

De praktijk

 

Gemeenten zitten niet op één lijn als het gaat om het betalen van sportvoorzieningen. Daarom gaat je aanvraag vaak niet zonder slag of stoot. Waar kun je mee te maken krijgen? Sommige gemeenten vinden dat alleen rolstoelen hulpmiddelen zijn en vergoeden daarom geen handbike of (motortje voor je) aangepaste driewieler. Of ze denken dat je net zo goed in je gewone rolstoel kunt hockeyen, tenzij je in de top meedraait. Hier zijn wat tips voor een succesvolle aanvraag:

 

  • Zorg dat je weet wat de regels zijn. Vraag dus eerst bij de gemeente de gemeenteverordening Wmo aan waarin de vergoeding wordt omschreven en verwijs in je aanvraag naar die regels (hoofdstuknummer).
  • Leg duidelijk uit waarom je zonder het hulpmiddel niet kunt sporten.
  • Gebruik zoveel mogelijk de term sportrolstoel: spreek dus bijvoorbeeld niet van zitski, monoski of bi-unique, maar over een sportrolstoel met skivoorziening.
  • Betaalt de gemeente alleen een sportrolstoel terwijl je een andere sportvoorziening aan wilt vragen? Maak dan aanspraak op de hardheidsclausule (vaak genoemd onder de slotbepalingen art. 7). Dan vraag je de gemeente een uitzondering te maken op de eigen regels omdat ze voor jou onredelijk uitpakken.
  • Laat het er niet bij zitten als je aanvraag afgewezen wordt. Het doel van de Wmo is 'meedoen' en zonder je hulpmiddel kun je dat niet. Maak bezwaar en ga in beroep. Daarmee help je ook anderen in dezelfde situatie.

 

Andere vergoedingen

 

Soms krijg je ook vergoeding van de reiskosten van en naar trainingen en wedstrijden, maar de meeste gemeenten lopen daar niet warm voor. Allerlei belangenorganisaties zetten zich ervoor in dat ook deze kosten binnen de Wmo komen te vallen.

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!