Toegankelijk?


Dé hamvraag als je ergens naar toe wilt, van winkel en kroeg tot pretpark en schouwburg is natuurlijk of je er met rolstoel naar binnen kunt. Vaak is de snelste manier om erachter te komen of een gebouw rolstoeltoegankelijk is, even een telefoontje plegen naar de locatie. Bedenk wel dat degene aan de telefoon vaak niet bekend is met bijvoorbeeld de afmetingen van een rolstoel. Vraag daarom naar details als deurbreedte en de hoogte van drempels. Met een antwoord als 'de drempel, ach, dat valt wel mee, dat moet lukken volgens mij' kun je niet veel.

 

Internationaal Toegankelijkheidssymbool ITS
Kom je ergens spontaan, dan is een raamsticker met het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS) een prima garantie: het bekende blauw-witte symbool met een figuurtje in een rolstoel. Alleen objecten (openbare gebouwen en andere voorzieningen) die zonder hulp van derden bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn voor mensen met een handicap, mogen het ITS voeren. De meeste pretparken, theaters en andere groots opgezette (openbare) gebouwen in Nederland zijn tegenwoordig aangepast voor rolstoelgebruikers. Voor cafeetjes, discotheken en winkels geldt dat in mindere mate.

Hulp
Sommige mensen hebben er geen probleem mee om zich te laten helpen om toch ergens binnen te komen. Bijvoorbeeld om uit de rolstoel getild te worden of met rolstoel en al een trapje op geholpen te worden. Anderen gruwelen alleen al bij de gedachte hieraan. Iedereen voelt dat anders. Laat je niet opjutten door mensen die hun hulp opdringen of je flauw vinden als je niet van 'hun sterke armen' gebruikt wilt maken.

 

Is er aangepast sanitair?
Gebouwen die voorzien zijn van het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (de blauw-witte sticker met een rolstoelpictogram erop), hebben ook een aangepast toilet. Maar neem bijvoorbeeld een pretpark met het ITS, zij hebben wel een rolstoeltoilet, maar niet in elk toiletblok. Dus ook dan kan het slim zijn om bij binnenkomst even te vragen waar het aangepaste toilet is.

 

Als je vrij gemakkelijk je rolstoel uitkunt om de transfer te maken naar de toilet, volstaan enkele beugels al. Deze vind je gelukkig in steeds meer gebouwen. Let alleen op: veel mensen noemen een toilet met een handgreep aan de muur 'een aangepast toilet'. Daar kun je met een elektrische rolstoel echter weinig beginnen!

 

Tip: Als je een dagje gaat shoppen, kun je moeilijk alle kroegen bellen met de vraag of er aangepast sanitair is. Wat je wel kunt doen, is kijken of er bijvoorbeeld een wijkhuis, gemeenthuis, bibliotheek of ander openbaar gebouw in de buurt is, waar je tussenstops kunt maken. En in bijvoorbeeld een HEMA en een V&D is bijna altijd een invalidentoilet.

De wet schrijft sinds 1 januari 2006 voor dat gebouwen voor iedereen ongeacht zijn / haar handicap compleet toegankelijk moeten zijn. Bedrijven of diensten die -zonder dat daarvoor een goede reden bestaat- niet toegankelijk zijn voor mensen met een handicap kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. Je kunt dan zelf aangifte doen. Het kan dan zo zijn dat sommige ondernemers ontbrekende voorzieningen moeten treffen. Objecten (openbare gebouwen en andere voorzieningen) die zonder hulp van derden bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn voor mensen met een handicap, mogen het ITS Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS) voeren.

 

Ken je dat?? Je wilt uit eten, denkt een leuke tent gevonden te hebben en ja hoor, daar heb je weer een smalle deur en fikse drempels! Maar nu niet meer! Want nu kijk je eerst even op de dinnersite om even te checken waar jij geen problemen hebt!!

 

Lekker een dagje weg in Nederland? Kijk eens op de site van het VVV Je vindt er ook het een en ander over de toegankelijkheid. Klik bijvoorbeeld 'er-op-uit' aan en vervolgens zet je een kruisje in de zoekcriteria bij het vakje ITS. Je krijgt dan meteen 49 toegankelijke attractieparken en dierentuinen. Dat kun je ook doen voor musea en andere accommodaties. Als je naar het strand gaat, kun je misschien uit de voeten met de Jutter, een strandrolstoel die je op diverse plaatsen aan de Nederlandse kust kunt lenen. Waai binnenkort lekker uit langs de zee! Ben je een dagje aan het shoppen en moet je naar de wc, dan kan je maar beter het boekje "Kleine kamers in grote steden" bij je hebben! Hierin staan alle centrale toiletten in de grote steden vermeld, ook de invalidentoiletten. Op de site kun je het boekje bestellen.

Lekker toegankelijk?
Lekker uit eten, hartstikke leuk, maar vaak niet makkelijk als je in een rolstoel of een scootmobiel zit! Rode Kruis start in samenwerking met IENS, een restaurantsite, een actie waarbij je zelf kunt aangeven hoe toegankelijk en lekker restaurants zijn. Wil jij meedoen? Neem dan een kijkje op de site van IENS!

Wil je een dagje een van de onderstaande steden bezoeken? Dan kun je hier de toegankelijkheid van de stad bekijken:

Utrecht
Utrechts Museumkwartier, een ontdekking. Gids met info over de toegankelijkheid van 100 locaties: cafe's, musea, restaurants, concertzalen, bioscopen, en meer. Te koop (2,27) bij het VVV in Utrecht (Vinkeburgstraat 19, vlakbij het postkantoor). Of telefonisch te bestellen 0900 1288732.

Venlo
Deze site geeft snel een beeld van de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen in de regio Venlo.

 

Rotterdam
Toegankelijke gebouwen zoals bioscopen, musea, theaters in Rotterdam.

 

Amsterdam
Uitgebreid zoeken naar toegankelijke plaatsen in Amsterdam kan in het boekje 'Waar kan je in als je uitgaat'. In deze gids vind je informatie over de toegankelijkheid van 130 Amsterdamse attracties, bioscopen, restaurants, congrescentra, hotels, musea's en theaters. De gids is viertalig (Nederlands, Engels, Arabisch en Turks) en wordt o.a. verspreid via de stadsdeelkantoren. Je kunt de gids ook bij de SGOA aanvragen via info@sgoa.nl. Bij de SGOA is overigens ook een overzicht met invaliden-parkeerplaatsen in Amsterdam te bestellen.

Zeeland
Het platform voor mensen met een beperking op Schouwen Duiveland heeft een handzame recreatiegids gemaakt voor rolstoelgebruikers. Hierin zijn o.a. rolstoeltoegankelijke restaurants, hotels, banken, bungalowparken en campings opgenomen. Ook vind je een lijstje met rolstoel toegankelijke toiletten en staan rolstoeltoegankelijke strandovergangen vermeld. De gids is verkrijgbaar bij de VVV kantoren op het eiland.

 

Zwolle
Database met toegankelijke gebouwen in Zwolle.

België
Op de website van Toegankelijk Vlaanderen vind je informatie over de toegankelijkheid van gebouwen zoals gemeentehuizen, scholen, verblijfsaccommodaties, musea, culturele centra, sportcentra maar ook van vervoer (Limburgse taxibedrijven), fietspaden, wandelpaden en andere toeristische voorzieningen.

Brugge
Op deze site vind je de digitale toegankelijkheids gids van Brugge.

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!