Uitgaan


Smaken verschillen: de een kiest voor de pizzeria, de ander wil een vijfsterrenrestaurant, de een wil naar een museum, de ander wil liever naar de Efteling. Mogelijkheden genoeg, ook als je in een rolstoel zit of snel moe bent. Wat betreft dat laatste: jij bent de enige die jouw lichaam voelt, jij bent ook degene die het de dag erna wellicht moet bezuren. Jij bent dan ook de enige die bepaalt of je ergens mee naar toe gaat, hoe lang je blijft, kortom, wat je ervoor over hebt. En soms is dat heel wat en ga je bewust over je grenzen. Doe dat niet te vaak, maar geniet er dubbel van! Kijk bij toegankelijkheid voor algemene informatie en tips.

Naar de schouwburg of naar een concert
De meeste grootte locaties waar bands optreden, concerten of musicals plaatsvinden zijn rolstoeltoegankelijk en hebben speciale rolstoelplaatsen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Circustheater Scheveningen, het Beatrixtheater in Utrecht, Ahoy, De Kuip en Gelredome. Bijkomend voordeel is dat er vaak één begeleider gratis of met korting mee naar binnen mag. Kijk op de sites van de verschillende locaties.

Uit eten
Vaak is het wel handig om van tevoren even te bellen of je met je rolstoel ook echt naar binnen kunt. Als je armfunctie slecht is, kan het zijn dat je hulp nodig hebt bij het eten en drinken. Iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Het is wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je hoeft je er in elk geval niet voor te schamen!

Enkele tips:

  • Probeer in een gezelschap naast iemand terecht te komen die je kent en aan wie je wat gemakkelijker hulp durft te vragen.
  • Neem zelf rietjes, aangepast bestek of beker mee.
  • Vraag of ze je vlees in de keuken willen snijden.

 

Stappen
Met wat vrienden een avondje stappen: naar de disco, het poolcafé, of een gezellige kroeg. Gezellig toch? Die rolstoel kan dan wel een handicap zijn, want veel, met name kleine, cafeetjes zijn niet berekend op rolstoelers. Ook een rookverbod zul je niet vaak aantreffen in de stad. Sommige grote discotheken hebben een rookvrije hoek, maar het is de vraag hoe rookvrij die blijft in de loop van de avond. Een aantal gemeenten hebben op hun site een overzicht van rolstoeltoegankelijke panden, dus check-it!

Hoe voel je je trouwens? Bang voor rare mensen die jou niet durven aan te spreken? Of mensen die je stom zitten te staren? Misschien is het juist wel leuk dat mensen naar je kijken! Kan je direct contact met ze maken! Doe dan wel dat leuke (strakke) truitje aan, dan hebben ze ook een goede reden om te kijken! Zet je vrolijke gezicht op! Jij praat ook niet met iemand die er chagrijnig uitziet. Ga er niet vanuit dat mensen niet met jou willen praten, misschien zijn ze wel net zo zenuwachtig als jij! Breek jij dan het ijs!

De natuur in
Picknicken, een boswandeling maken, tot rust komen langs het water met een hengel in de hand? Het klinkt zo eenvoudig en natuurlijk wil je ook als je een functiebeperking hebt (rolstoel, beperkt uithoudingsvermogen) van de natuur genieten. Dat betekent dat natuurgebieden bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar moeten zijn voor mensen met een handicap of een chronische ziekte. Dat vonden ook de initiatiefnemers van de website natuur zonder drempels. Zij hebben een overzicht gemaakt van de natuurgebieden in Nederland en hun toegankelijkheid. Er is ook een gidsje uitgebracht.

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!