Vakantiegeld


Geen vakantie zonder het uitgeven van geld. Maar wat nu als je heel krap bij kas zit? Er bestaan speciale fondsen die je eventueel financieel kunnen steunen. Reizen en vakantie vieren is niet goedkoop. Je kan zeggen dat mensen met lichamelijke beperkingen, wat financiën betreft dubbel gehandicapt zijn, door allerlei meerkosten die er gemaakt moeten worden. Zelfs al werken allerlei gespecialiseerde organisaties met vrijwilligers en zonder winstoogmerk, dan nog zijn de reizen vaak prijzig. Een aantal fondsen is bereid om een steentje bij te dragen. Kijk bij welk fonds jij terecht kunt >>

 

Er zijn veel fondsen, vaak hebben ze eigen regels. Informeer hierna voordat je op vakantie gaat! Vaak kan een maatschappelijk werker bijvoorbeeld vanuit een revalidatiecentrum je ook helpen met dit soort dingen.

  • Stichting De Lichthoeve. Postbus 33, 3886 ZG Garderen, telefoon 0341 - 45 51 87 (maandag tot en met donderdag van 09-12.00 uur), fax 0341 - 45 52 78. Verstrekt onder voorwaarden een bijdrage in de meerkosten van een vakantie die voortvloeien uit de handicap.
  • Nationaal Reumafonds. Postbus 56091, 1040 AW Amsterdam, telefoon 020 - 589 64 64, fax 020 - 589 64 44. Voor mensen met reuma die bij de afdeling Reizen van het Nationaal Reumafonds een vakantie boeken.
  • Nationaal Epilepsie Fonds - De macht van het kleine Postbus 270, 3990 GB Houten, telefoon 030 - 634 40 63, fax 030 - 634 40 60. Mensen met epilepsie kunnen contact opnemen voor advies, bemiddeling of subsidie.
  • In een aantal situaties kan een beroep worden gedaan op de Algemene Bijstandswet. Voorwaarde is dat de vakantie noodzakelijk is en dat je dus onvoldoende geld hebt. Financiële hulp wordt soms ook verleend door zorgverzekeraars (bijv. het ziekenfonds). Binnen je woonplaats zijn soms ook kerken of particuliere organisaties bereid steun te verlenen. Kijk hiervoor in je gemeentegids of praat met je pastoor, dominee of imam. MEE weet ook de weg in jouw woonplaats.
  • Ook kan je navraag doen bij de Sociale Dienst van jouw gemeente.
  • Overigens kan je soms ook de verzorging/hulp die je in het buitenland inhuurt betalen via je Persoonsgebonden Budget (PGB). Voor meer informatie hierover kan je terecht bij Per Saldo.

 

 

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!