Verzeker je reisgenoot


Op reis gaan naar het buitenland is fantastisch. Zoek wel even uit hoe het zit met je verzekering. Meestal hebben reisverzekeringen geen uitsluitingen voor ziektes of handicaps, maar voor de zekerheid kun je de voorwaarden er beter even op nalezen.


Verzekeren van hulpmiddelen


Heb je hulpmiddelen als rolstoel of handbike via de Wmo (in natura), vraag de gemeente dan of die ook in het buitenland verzekerd zijn. Heb je ze aangeschaft met een pgb? Dan heb je waarschijnlijk zelf een verzekering afgesloten. Overleg dan met die verzekering over dekking in het buitenland. Vertrouw er ook niet zomaar op dat schade aan hulpmiddelen als rolstoel of krukken wordt betaald  door je reisverzekering. Meestal vallen hulpmiddelen wel onder de bagagedekking, maar is er een te laag maximumbedrag. 3000 euro is voor een rolstoel bijvoorbeeld niet genoeg. Overleg dus altijd van tevoren met je (reis)verzekering of bijverzekeren nodig is. Kom je er niet uit? Bel dan met het Juridisch Steunpunt chronisch zieken en gehandicapten (Stichting de Ombudsman), op werkdagen van 10.00 tot 13.30 uur: 035 672 26 66.

 

Schade voorkomen


Voorkomen is beter dan verzekeren. Vooral bij vliegreizen loopt je rolstoel nogal wat kans om schade op te lopen. Kijk voor tips om je rolstoel te beschermen tijdens de vliegreis bij de pagina Vliegreizen met een rolstoel op deze website.

 

Verzekeren reisgenoot


Wat gebeurt er als je reisgenoot/verzorger op vakantie ziek wordt en niet meer in staat is om voor jou te zorgen? Dan moet je iemand inschakelen voor de dagelijkse verzorging, maar misschien ook voor de begeleiding in het vliegtuig, of om je naar huis te rijden. De verzekering van degene die jou verzorgt kan de extra kosten vergoeden die je dan moet maken. Het kan ook zijn dat je daarvoor je eigen verzekering moet aanspreken. De praktijk heeft uitgewezen dat niet iedere reisverzekering deze kosten dekt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van beide verzekeringen!

 

Bedenk goed wat jij zelf nodig hebt wanneer jouw reisgenoot/hulp uitvalt! Wil je vooral snel naar huis of wil je dat er een nieuwe hulp uit Nederland komt? Mag het ook een Spaanse verpleegkundige zijn? Als hierover te weinig in de polisvoorwaarden staat, kun je hierover zelf afspraken maken en op papier laten zetten door de verzekeringsmaatschappij. Daarmee voorkom je dat je tijdens je vakanties voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Is je reisgenoot iemand die je met je pgb inhuurt, dan dekt een particuliere reisverzekering de kosten sowieso niet! Dan moet je een zakelijke reisverzekering voor hem of haar afsluiten. Kijk ook dan goed naar de polisvoorwaarden en maak eventueel aanvullende afspraken.

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!