Verzekeringen op reis


Het is natuurlijk wel zo fijn je eigen (elektrische) rolstoel mee te nemen op reis. Je kunt je dan tenminste net zo makkelijk bewegen als thuis. Wanneer het gaat om een handbewogen stoel dan zijn er vaak geen problemen, als je het maar meld bij het boeken van de reis. Een elektrische stoel vereist wel wat voorbereidingen. Daarom hier enkele tips op een rij:

 

 • Bij het boeken van de vliegreis moet je direct vermelden dat je een elektrische en/of een handbewogen rolstoel meeneemt. De vliegmaatschappij wil weten wat de afmetingen en het gewicht van je stoel(en) zijn. Dus meet je stoel thuis vast op. Overigens is het aan te raden naast je elektrische stoel ook een handbewogen mee te nemen. Voor het geval dat er iets kapot gaat. Neem ook altijd reserve banden en een ventielslangetje plus verloopstukje mee! Of eventueel een spuitbus voor lekke banden. Te koop bij de goede fietshandel. Pomp je banden voor vertrek niet extra hard op! Het luchtdrukverschil kan ervoor zorgen dat je banden klappen!
 • Bij het boeken van je reis zal ook gevraagd worden of je natte of droge accu´s hebt. Vraag dat eventueel na bij je leverancier. Droge accu´s leveren geen problemen op. Ze hoeven niet van je stoel gehaald te worden. Kijk wel uit dat ze goed vast zitten, zodat ze bij de reis niet ´kwijtraken´. Plak ze anders vast met tape. Voor natte accu´s gelden strenge maatregelen. De accu´s mogen mee wanneer ze goed zijn ingepakt. De inpakwijze verschilt per maatschappij. En ook de kosten daarvan. Vraag ernaar bij het boeken van de reis.Denk eraan dat je weet hoe de accu´s weer aangesloten moeten worden.
 • Voor de bagage afhandelaars op het vliegveld is een rolstoel gewoon bagage. Daarom beschadigd er nog wel eens wat. Neem daarom voorzorgsmaatregelen.
  1. Haal zoveel mogelijk losse of kwetsbare onderdelen van de rolstoel af en neem het mee als handbagage. Wanneer onderdelen niet lost te koppelen zijn, omwikkel deze dan met een laagje schuimrubber vastgezet met plakband. Wanneer je naast je elektrische rolstoel ook een duwstoel meeneemt kan je dit het beste thuis in alle rust doen.
  2. Hou het contactsleuteltje altijd bij je! Laat het niet in je stoel zitten. Maar zorg er wel voor dat je het bij aankomst gelijk bij de hand hebt.
  4. De acculader kan je gewoon als bagage inchecken. Plak snoeren goed vast gebruik een label met je eigen adres en je vakantieadres erop. Je kunt de acculader ook als handbagage meenemen, mits je het toegestane gewicht niet overschrijdt. De acculader kan je ook op de zitting van de stoel vastzetten.
 • Ga vooral met je eigen duwrolstoel naar de gate. De rolstoelen van het vliegveld zitten vaak slecht!
 • Je kunt proberen met je tourist class ticket een business class plaats te krijgen. Business Class is veel comfortabeler en makkelijk met helpen. Vraag dit aan de purser.
 • KLM biedt doorgaans de beste service. Bij KLM kan je bijvoorbeeld van te voren de vliegtuigstoel uit komen proberen. Om goed te kunnen zitten is het soms mogelijk om de zitting uit de vliegtuigstoel te halen en je eigen zitting/rugleuning uit je rolstoel te gebruiken. Overleg dit altijd van te voren!
 • Op schiphol kan je hulp krijgen van de IHD. Zij kunnen ook zorgen voor vervoer van lang parkeren naar de vertrekhallen.

 

In de brochure 'Reizen met beademing' vind je ook de nodige tips over het reizen met een elektrische rolstoel.

 

Tekst geplaatst/gewijzigd op: 06-08-2005

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!