Rock & Rolling!


Afgelopen 13 tot en met 15 augustus was in Beilen (ergens in Drenthe) tussen de weilanden het Rock en Rollstoel Festival. Dit idee was ontstaan, doordat een groep festivalgangers een vriend in een rolstoel hebben, die moeite had met de slechte rolstoeltoegankelijkheid op de reguliere festivals. Ik was erbij en vond het geweldig, dus wil ik het graag via dit artikel onder de aandacht brengen.

Veel van wat je er over wil weten, kun je terugvinden op hun site (die op zich zelf al het bezoeken waard is): www.rockenrollstoelfestival.nl, maar ik heb er ook van alles over te vertellen.

 

De naam zegt het al. Het is een gewoon muziekfestival compleet met camping, maar dan volledig gericht op rolstoeltoegankelijkheid. Dit bijvoorbeeld door de metalen platen op het gras (die doorliepen tot in de tenten), hoog – laag bedden in die tenten, een verhoogd plateau vlak voor het podium en een grote toiletbox. Ook had de organisatie een tent voor mij geregeld, omdat ik zelf geen tent kon meenemen op schoot. Verder vond ik het prettig dat de camping regels wel duidelijk waren, maar niet overdreven streng en/of kinderachtig.

 

De nadruk lag muzikaal gezien ook daadwerkelijk op rock en roll, gespeeld door plaatselijke bandjes, veelal in het Nedersaksische dialect uit noordoost Nederland. Klonk goed, maar deze Brabander kon er bijna niks van verstaan. Gelukkig richtten de teksten (net als het hele festival) zich op zo veel mogelijk bier zuipen, dus daar had ik geen moeite mee. Ter illustratie: er hingen posters met teksten zoals: “hee stomme lul, zuup es deur!” en sommige bandleden droegen shirts met: “BOB – Breng Ons Bier”. Ik moest regelmatig aan carnaval denken, en heb dat ook veelvuldig nagebootst…

 

Het was allemaal goed georganiseerd en geregeld, maar ik kreeg helaas de indruk dat er te weinig over bekend was bij de grote gehandicapten organisaties. Want ondanks dat de sfeer geweldig was, waren er maar tussen 350 en 500 man op afgekomen, waarvan de meesten plaatselijke bewoners waren. En mij meegeteld, waren er maar 6 of 7 rolstoelers. Ik weet zeker dat dit beter kan. Waarschijnlijk dachten meerdere mensen dat het alleen maar voor rolstoelen was bedoeld, terwijl de organisatie dat imago juist niet wilde hebben.

 

De organisatie neemt begin 2011 hun definitieve beslissing over een mogelijke herhaling. Hopelijk wordt het ook dit jaar weer gehouden, en draagt dit artikel toe aan een grotere opkomst van rolstoelers. Want ik ben er dan zeker weer bij, en geloof mij: dat wil jij ook zijn!

 

Robbie

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!