Kamperen in een rolstoel


Kamperen in een rolstoel? Het lijkt een onmogelijke opgave. Tenten en caravans zijn veel te klein voor een rolstoel, andere (medische) hulpmiddelen zijn vaak niet voorhanden. En van twee weken niet douchen zullen je mede campingbezoekers niet zo vrolijk worden. Kamperen is echter wel een leuke manier van vakantie vieren. Een beetje primitief en heel gezellig zo met zijn alle in een tentje.

 

Al enkele jaren wordt er dan ook van alles bedacht en ontwikkeld om mensen met een handicap ook de mogelijkheid te geven te kamperen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Veel campings beschikken inmiddels over aangepast sanitair en hebben hulpmiddelen te leen zoals douchebrancards. Maar hiermee ben je nog lang niet klaar, waar laat je je aangepaste bed in de caravan? Zijn er wel genoeg stopcontacten voor je medische apparatuur?

 

Campers

Vanwege dit probleem bedacht Stichting On Wheels de aangepaste camper. Een flink gevaarte met alles erop en eraan. Geschikt voor maximaal vier personen waarvan er twee in een rolstoel zitten. Aangepaste bedden, tillift aan het plafond, elektrisch liftje om in en uit de camper te komen en een grote aggregaat zodat je medische apparatuur nooit zonder stroom komt te staan.

 

Het huren van zo’n camper is niet duur maar de populariteit en bekendheid stijgt met de dag waardoor er wachtlijsten van meer dan twee jaar zijn ontstaan. Op tijd reserveren is dus noodzakelijk.

 

Het voordeel van een aangepaste camper is dat je overal en ten alle tijden alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Het nadeel is dat je elke keer als je ergensnaartoe wilt gaan, je de hele camper reisklaar moet maken.

 

Camping

In Zuid-Frankrijk, op de camping Les Prairies de la Mer, is de Hulpdienst Côte d’Azur al jaren actief om aangepast kamperen aan te bieden. Wat begon met een aantal ‘aangepaste’ (de aanpassingen bestonden uit oprij platen voor de extra brede caravandeur en een voortent) Kip caravans is uitgegroeid tot 8 ruime volledig aangepaste stacaravans. Naast de aangepaste stacaravans biedt deze organisatie hulpmiddelen en verzorging aan voor een onbezorgde vakantie.

 

Kortom, zelfs kamperen met een lichamelijke beperking is goed mogelijk, obstakels zijn er om te overwinnen, vraagstukken zijn er om op te lossen en met improviseren en creatief denken kom je ook een heel eind!

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!