Rolstoelhockey


Rolstoelhockey is in Nederland ontstaan in de jaren zeventig. Kinderen op speciaal onderwijs speelde tijdens de gymlessen met een hockeystick en plastic balletje. Hun gymleraar, Wim Walgers, ontwikkelde het spel verder en noemde het rolstoelhockey.

 

Rolstoelhockey is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking die in het dagelijks leven gebruik maken van een rolstoel. Het is de enigste vorm van teamsport die door mensen met een zwaar lichamelijke handicap beoefend kan worden.

 

Er zijn twee soorten rolstoelhockey, E-hockey en H-hockey. E-hockey staat voor elektrisch rolstoelhockey en is, zoals de naam doet vermoeden, bedoelt voor mensen in een elektrische rolstoel. Bij deze vorm van rolstoelhockey wordt gebruik gemaakt van twee soorten hockeysticks.

 

Voor mensen die hun armen goed kunnen bewegen is er een handstick. Deze stick kan met één hand gebruikt worden zodat met de andere hand de rolstoel kanworden bedient. Voor mensen die hun armen onvoldoende kunnen bewegen is er een T-stick. Deze stick wordt bevestigd aan de rolstoel en kan gebruikt worden om ballen te onderscheppen. Het is niet mogelijk om met deze stick te slaan.

 

H-hockey staat voor handbewogen hockey en is bedoelt voor mensen die zich voortbewegen in een rolstoel zonder motor en dus zelf moeten rollen. Bij deze vorm van rolstoelhockey wordt alleen een handstick gebruikt omdat deze sporters alleen beperkingen hebben aan de benen en/of romp. Doordat deze rolstoelhockeyers geen beperkingen hebben aan hun armen is besloten dat ook mensen zonder beperking aan deze vorm van rolstoelhockey mogen meedoen. Op één voorwaarde: ze moeten tijdens het hockeyen in een handbewogen rolstoel plaatsnemen.

 

Wedstrijden

Er zijn landelijke en regionale competities waar rolstoelhockey in wedstrijdverband gespeeld kan worden. In welke competitie je speelt hangt af van de prestaties van je team en club en waar je club zijn thuisbasis heeft.

 

Naast competities zijn er ook toernooien. De winnaars van de regionale competities spelen bijvoorbeeld elk jaar het Nederlands Kampioenschap, om te bepalen wie er mag promoveren naar de landelijke competities. Veel clubs organiseren daarnaast kleine toernooien om tegen teams te spelen die ze anders niet tegenkomen in de competitie.

 

Internationaal behoort Nederland tot de absolute top. Nederland werd de afgelopen tien jaar twee keer Europees en één keer Wereld kampioen. Alle Nederlandse internationals spelen in de Nederlandse landelijke competitie.

 

Als je inmiddels overtuigd bent, of misschien nog niet helemaal, dat rolstoelhockey een sport is die bij je past kun je je aanmelden bij een club bij jou in de buurt. De meeste clubs vinden het geen enkel probleem als je eerst een paar keer wil meetrainen voordat je je daadwerkelijk aanmeldt.

 

Na je aanmelding zal de club zorgen dat je een officiële spelerspas krijgt om mee te kunnen doen aan wedstrijden. Wanneer en hoe vaak je mee mag doen aan wedstrijden hangt af van je club en van hoe goed je bent. Je club zal er ook voor zorgen dat je een hockeystick krijgt die bij je past en een wedstrijdoutfit.  

 

 

 

 

Meer info over rolstoelhockey vind je op de site van de Technische Commissie Rolstoelhockey

 

 

 

Algemene informatie over sportvereniging Kampong te Utrecht met ook info over rolstoelhockeyvereniging de Kampong Wheely's

 

 

 

De elektrische en hand rolstoelhockey vereniging van Amersfoort en omstreken. Informatie over de Keistad Rollers

 

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!