Vliegen met een rolstoel en beademing wordt rechtvaardiger


Mensen in een rolstoel en met beademing mogen niet langer worden gediscrimineerd, zo is bepaald in een nieuwe Europese richtlijn die dankzij de inzet van VSN-lid Maryze Schoneveld van der Linde tot stand is gekomen. De richtlijn wordt vanmiddag gepresenteerd.

 

Foto ANP

Volgens de Europese Commissie is het reizen voor veel gehandicapten nog steeds onrechtvaardig, omdat ze te maken krijgen met weigeringen en andere onredelijke eisen als ze per vliegtuig willen reizen, ‘op basis van onduidelijke veiligheidsgronden’. Daarom is bestaande Europese wetgeving aangepast, om de rechten van deze passagiers te verduidelijken. Deze passagiers zijn bovendien nu onvoldoende op de hoogte van hun rechten, aldus de Commissie.

Luchtvaartmaatschappijen mogen van deze reizigers geen medische certificaten meer eisen als ze een 'stabiele' aandoening hebben, zoals mensen in een rolstoel. Ook hoeven ze niet zelf te zorgen voor een begeleider als ze zelfredzaam zijn. Daarnaast mogen ze vanaf nu twee hulpmiddelen gratis meenemen in het vliegtuig. De passagiers moeten echter wel minstens 48 uur van te voren aan de luchtvaartmaatschappij laten weten dat ze meereizen en met welke middelen, zoals beademingsapparatuur of een elektrische rolstoel.

14 juni 2012

bron: www.vsn.nl

Fun time

Tja, en daar zit je dan. De geraniums zijn uitgebloeid en om nu alweer nieuwe te kopen... Iedereen is vrij om van geraniums te houden, maar de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een wereld die groter is dan zijn of haar kamer, groter dan het huis. Bij de toneelclub leer je leuke mensen kennen en lekker sporten is nog gezond ook!

Jackies heeft een en ander op een rijtje gezet. De handige info en tips in Fun Time zetten je misschien op het juiste spoor of brengen je op een idee. Have fun!