Aangepaste kleding en schoenen


Ken je het? Je moet altijd een broek kopen die eigenlijk veel te groot is, want anders knelt hij zo in je buik. Getailleerde bloesjes en jasjes kun je niet aan, want daarvoor neemt je scoliose veel te veel ruimte in. Om het maar niet te hebben over schoenen; die doen alleen maar pijn.

 

Gelukkig bestaan er kledingaanpasbedrijven die je kunnen helpen met het maken van een jas, broek of pak, en orthopedische schoenmakers die elke schoen voor je kunnen namaken, aangepast aan jouw voeten.

 

Kleding
Hoewel er heel wat kledingaanpasbedrijven zijn, is het standaardaanbod vaak niet zo gericht op jongeren. Wel zijn verschillende kledingaanpasbedrijven bereid mee te denken met de cliŽnt. Zo kan Wi-care (zie ook Check it!) van elke stof een kledingstuk naar keuze maken. Neem dus gewoon eens contact op met verschillende bedrijven om te zien wat men voor je kan doen.

 

Informeer bij je gemeente en ziektekostenverzekering of je kosten voor aangepaste kleding vergoed kunt krijgen; dit is bij elke gemeente en verzekeraar weer anders.

 

Schoenen
Dacht jij dat orthopedische schoenen niet hip kunnen zijn? Dan heb je het mis! Je kunt naast een 'standaard'-model (uiteraard helemaal aangepast aan jouw vormen) ook zelf een ontwerp maken en deze aan je schoenmaker voorleggen. Of hij de schoenen precies zo kan maken als jij voor ogen hebt, kan hij jou direct vertellen.

 

De procedure werkt als volgt:

 

  • Ga naar een revalidatiearts om doorverwezen te worden naar een orthopedische schoenmaker. Zo kun je de meerkosten vergoed krijgen van je ziekenfondsverzekering. Een eerste paar kost namelijk ongeveer duizend euro, waarvan je er zelf ongeveer honderd moet betalen.
  • Bij een eerste bezoek aan de schoenmaker wordt er een gipsafdruk gemaakt van je voeten. Daarna wordt er overlegd over het model, de kleur en het materiaal van je schoenen. Als je kunt lopen, wordt er uiteraard ook gekeken naar de steun die de schoen moet bieden. Bij een rolstoelgebruiker hoeft dit niet altijd een rol te spelen.
  • Er worden proefschoenen gemaakt, die je eerst een paar weken moet testen. Als blijkt dat de schoenen goed zitten, wordt het echte paar pas gemaakt.
  • Ook aan het echte paar kunnen, als blijkt dat ze nog niet helemaal goed zijn, nog kleine aanpassingen worden gedaan.

 

Nadat je een zomer- en een winterpaar hebt laten maken, mag je je op kosten van je verzekering elke 15 maanden een nieuw paar laten aanmeten. Dit gebeurt altijd via de revalidatiearts.

 

Veel plezier met je nieuwe outfit!

 

Een aantal bedrijven op een rijtje die aangepaste kleding verzorgen:

 

  • It-Fits in Tilburg, een op alle doelgroepen gericht aanpasbedrijf. Hier hebben ze ook kleding voor jongeren (Young Fashion).Je kunt de kleding bekijken door een catalogus aan te vragen of op de duitse site rollimoden.de te kijken, hier kun je het assortiment zien. (RolliModen is het merk dat ze bij It-Fits verkopen)
  • Wi-care, een kledingaanpasbedrijf in het midden des lands, met een veelzijdig aanbod van ondergoed tot trouwjurken. Op het eerste gezicht misschien gericht op een iets oudere doelgroep, maar de eigenares heeft op het jongerenweekend verteld dat ze individuele wensen in vervulling kan laten gaan.
  • 4Care, in Nederland en BelgiŽ. Niet zo modern, maar wel veelzijdig.
  • Meditex, misschien niet allemaal even hip maar wel praktisch! Bovendien kan er op maat gemaakt worden.


 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.