Alcohol en drugs


Drugs, alcohol en spierziekten
De drug waar de meeste mensen jaarlijks door overlijden, is alcohol. Niet aan een biertje op zijn tijd natuurlijk, maar wel aan alcoholisme.

 

Gevaarlijk
Het gevaarlijke aan alcohol is dat het gebruik ervan algemeen is geaccepteerd. Misbruik of een eventueel probleem hiermee wordt dus niet zo snel gezien als bijvoorbeeld een verslaving aan hero´ne. De kans op verslaving is groot als je regelmatig erg veel drinkt. Alcohol en wiet of hasj gaan trouwens ook niet goed samen. Alcohol met XTC is zelfs gevaarlijk. Zowel alcohol als XTC droogt je lichaam uit.

 

Alcoholgebruik is nog verantwoord als je:

 

  • Met mate drinkt. Maximaal 2 glazen alcohol per dag voor een vrouw en drie voor een man. Waarbij per week gedurende twee dagen helemaal niet gedronken wordt. Eenmaal per week 15 glazen drinken is heel ongezond.
  • Alleen voor je plezier en ontspanning drinkt en niet om stress of achterliggende problemen weg te drinken.
  • In je vrije tijd drinkt, dus niet tijdens verkeer, sport, school, studie of werk.
  • Je niet drinkt als je zwanger wilt worden of zwanger bent.


Gevolgen
De gevolgen van een alcoholverslaving kunnen heel ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan levercirrose, hersenbeschadiging of vroegtijdige dementie. Verder is er ook verband tussen overmatig alcoholgebruik en sommige vormen van kanker.

 

Alcohol en medicijnen
Kijk ook goed uit met alcohol wanneer je medicijnen gebruikt. Soms vermindert of versterkt alcohol de werking van medicijnen. Lees de bijsluiter! Overleg met je arts als je twijfelt. Vraag ook eens aan hem/haar of alcohol (extra) kwaad kan bij jou.

 

Ander gevaar
Alcohol is niet alleen gevaarlijk door de directe effecten op het lichaam. Onder invloed een (elektrische) rolstoel besturen is ook niet zonder gevaren. Je zult maar de gracht in rijden en wie redt je dan?

 

Drugs
Onder drugs valt elk middel dat een verslavende stof in zich heeft en een schadelijke werking kan hebben. Dus dat is alles van xtc, wiet tot en met hero´ne.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over de effecten en gevolgen van drugs (zoals de nieuwe en supergevaarlijke partydrug GHB)? Surf dan naar drugsvoorlichting.nl. Daar vind je uitleg over veel drugs en ook advies en informatie als je zelf te maken hebt met drugsgebruik of een verslaving.

 

Wiet of hasj
Wiet en hasj komen van de cannabis- of hennepplant. Wiet is wat je krijgt als je de vrouwelijke bloemtoppen droogt en verkruimelt, hasj is samengeperste hars van de bloemtoppen. Allebei wordt het gerookt, met tabak in een joint, maar ook bijvoorbeeld met een pijpje of waterpijp.

 

Effecten: je gevoel van tijd en ruimte verandert, je eetlust neemt toe, je kunt om alles lachen, je fantasie wordt geprikkeld, je ontspant en voelt je zorgeloos.
Maar ook: rode, tranerige ogen, droge mond. Als je in een slechte bui bent (verdrietig of boos) dan versterken die negatieve gevoelens. Na veel gebruik kan je rusteloos en prikkelbaar worden. En je concentratievermogen vermindert. Ook kan je korte termijn geheugen aangetast worden.

 

Medicinale wiet
Als je wiet niet voor de fun, maar medicinaal gebruikt, ligt het wat anders. De effecten van wiet roken doen negatieve effecten van medicijnen of een ziekte als bijvoorbeeld Multiple Sclerose teniet. Dat werkt overigens niet bij iedereen. Sommige mensen worden alleen al misselijk van de lucht, terwijl anderen juist niet meer misselijk zijn van de medicijnen door het wietgebruik. Er zijn behoorlijk wat discussies over medicinaal wietgebruik. Het mag, mits… Het grootste punt in deze discussies is de vergoeding van de middelen en de verkrijgbaarheid. Voor de meeste mensen is het een gedoe om met een rolstoel naar een coffeeshop te gaan. En sommigen zijn er gewoon te ziek voor.

 

Coca´ne
Coca´ne is een wit kristalachtig poeder. Het wordt via een chemisch proces uit de bladeren van de cocaplant bereid. Het wordt meestal gesnoven (een 'lijntje'), maar ook wel eens gerookt. Dit laatste is gevaarlijker en verslavender dan het eerste. Coca´ne is een zeer verslavende drug, de drang om meer en meer te nemen is groot.

 

Effecten kunnen zijn: je wordt spraakzamer en vrolijker, je hebt meer zelfvertrouwen.
Maar ook: je wordt na lang gebruik agressiever en arroganter, je conditie verslechtert en je krijgt depressieve gevoelens.

 

XTC
XTC (de chemische naam is MDMA) is een drug die vooral in het weekend en op feesten (house party's) wordt gebruikt. Het is een product dat in een laboratorium wordt gemaakt. XTC heeft naast een oppeppend of speedeffect ook een bewustzijnsveranderend effect; alles om je heen lijkt heel anders en mooier te zijn. Als je het veel gebruikt kan XTC geestelijk behoorlijk verslavend zijn. XTC wekt op na gemiddeld 20 tot 60 minuten en is meestal na 4 tot 6 uur uitgewerkt.

 

De effecten: ontspannen en zweverig gevoel, behoefte aan contact met andere mensen, gelukzalig gevoel, meer energie en uithoudingsvermogen, hogere lichaamstemperatuur, vergrote pupillen.
Maar ook: stijf gevoel in je kaken, veel dorst, oververhitting, koorts, spierafbraak, nierstoornissen, toevallen en inwendige bloedingen.

 

Om oververhitting te voorkomen is het in ieder geval aan te raden om afkoeling te zoeken, zo nu en dan rust te nemen en voldoende effect te drinken. Vooral isotone drankjes als AA en Isostar zijn aan te raden.

 

Drugs, alcohol en een spierziekte
Omdat je nu eenmaal een spierziekte hebt, liggen de effecten van drugs en alcohol ook wat sneller aan de oppervlakte. Beide hebben een invloed op je spieren. Er is tot op heden geen onderzoek gedaan naar de exacte gevolgen van alcohol en drugs op mensen met een spierziekte, maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat die niet zo best zullen zijn. Verstandig gebruik, goed voorgelicht zijn en eens 'nee' zeggen, leveren heel wat op.

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is alcoholmatigingscampagne 'DRANK maakt meer kapot dan je lief is gestart. Alles over alcoholvoorlichting vind je op de site van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.