Eerste keer, maagd


De eerste keer dat je met iemand naar bed gaat is bijzonder en ook best eng. Voor veel mensen is het daarom belangrijk dat je pas seks met iemand hebt als je er echt aan toe bent.

 

Leeftijd
De leeftijd waarop je aan die eerste keer seks toe bent is voor iedereen verschillend. De één kan vrij jong al precies weten wat hij of zij wil, de ander wacht liever even of komt de juiste persoon wat later tegen. Je bent echt geen uitzonderingsgeval als je 'pas' rond je 25ste wordt ontmaagd! Belangrijk is dat je kijkt naar je eigen gevoel en je eigen leven en je niet laat leiden door verhalen van anderen of door wat je denkt dat hoort.

 

Maagdenvlies
Veel mensen denken dat het maagdenvlies letterlijk een vlies in de vagina is, dat scheurt bij de eerste keer seks en dan gaat bloeden. Dit is niet zo. Je maagdenvlies is geen vlies aan de ingang van je vagina maar een dun ribbeltje, een soort huidplooi. Bij de één is het ribbeltje wat dikker dan bij de ander. Door het gebruik van een tampon of door vingeren kan dat ribbeltje niet scheuren, of je moet het zo ruw doen, maar meestal is dat niet het geval. Ook als je voor het eerst met een jongen naar bed gaat, hoeft dat ribbeltje eigenlijk niet te scheuren. Als hij voorzichtig en langzaam naar binnengaat en jij ontspannen en vochtig genoeg bent, hoeft er niets te scheuren en te bloeden en hoeft het ook geen pijn te doen.

 

Angst
Er kunnen ook heel andere dingen meespelen bij die eerste keer. Misschien ben jij er wel aan toe, maar ben je bang dat je partner nog niet wil. Vooral als je behoorlijk wat beperkingen hebt, kan je denken dat je helemaal niet kunt vrijen. Eigenlijk worden alle vragen die iemand bij een eerste keer heeft, uitvergroot. Krijg je wel een erectie als man? Kan hij wel naar binnen omdat je een erg gekanteld bekken hebt? Ben je wel lenig genoeg? Kun jij je benen wel genoeg spreiden?


Voor de meeste vragen zijn oplossingen te bedenken. Je kunt eens overleggen met een 'meer ervaren' vriend(in). Of zet je vraag in The Club! Je kunt jouw vraag ook voorleggen aan je huisarts of revalidatiearts. Die kan je meer vertellen. Wat je zeker niet moet doen, is je laten ontmoedigen. Het moet gek lopen om helemaal niet te kunnen vrijen. Het duurt misschien langer voordat jij jouw ideale houding hebt gevonden (zie ook bij Standjes) of dat je genoeg vertrouwen hebt om het echt lekker te vinden, maar het is de moeite waard!

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.