Einde relatie


Als jij je relatie verbreekt
Je hebt een relatie met iemand, maar eigenlijk zie je die niet meer helemaal zitten. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je bent bijvoorbeeld niet meer verliefd of de relatie loopt gewoon niet lekker. Het kan moeilijk zijn om dan de stap te zetten om het uit te maken, omdat je de ander niet wilt kwetsen. 

 

Belangrijk is dat je overtuigd bent van je zaak en zeker weet dat je geen spijt krijgt van je beslissing. Denk er dus eerst goed over na, voordat je beslist dat je deze relatie wilt beŽindigen.

 

Soms blijven mensen bij elkaar omdat ze zo bang zijn om alleen te zijn. Als jouw relatie echt niet loopt en je je eigenlijk continu ongelukkig voelt, hak dan toch de knoop door. Uiteindelijk komt er toch een einde aan deze relatie. Vroeg of laat zul je je een tijdje rot voelen. Vertel het in elk geval aan een vriend of een vriendin, zodat je er niet helemaal alleen voorstaat!

  

Als de ander de relatie verbreekt
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat niet jij, maar de ander de relatie verbreekt. Dat kan heel moeilijk zijn, zeker als jij nog wel verliefd bent. Vaak snap je de reden niet of is deze volgens jou niet goed. Bedenk dan het volgende: de ander stopt met de relatie omdat hij of zij er geen goed gevoel meer over heeft. Dat is niet jouw schuld of de schuld van de ander, maar blijkbaar passen jullie toch niet zo goed bij elkaar als jij dacht. Het kan ook voorkomen dat je het idee hebt dat de ander het uitmaakt door jouw handicap. Dat is natuurlijk helemaal vervelend, want je kunt hier niets aan doen. Of de ander maakt het uit omdat hij of zij denkt dat jij door je handicap samen geen toekomst kunt hebben.

  

Het is dan belangrijk dat je twee dingen niet vergeet
Iemand moet je leuk vinden om wie je bent en je handicap hoort bij jou. Als iemand jou beoordeelt op je handicap, doet diegene je tekort. Je handicap is wel een deel van jou, maar wat er wezenlijk toe doet is wie jij bent. Als iemand niet volwassen genoeg kan zijn om dat te zien, verdient diegene jou ook niet.

 

Het is lastiger als je al een tijd bij elkaar bent en je kunt bijvoorbeeld geen kinderen krijgen. Of je wilt ze, in verband met een erfelijkheidsvraagstuk, liever niet. Toch geldt dan ook, problemen kan iedereen tegenkomen. De ideeŽn over een toekomst lopen te ver uiteen. Ook dan kun je praten als brugman, maar als de ander kennelijk een reden vindt om bij je weg te gaan, dan is er niet voldoende grond om samen door te gaan. Hoe hard dat ook mag klinken.

 

Hoe weer verder?
Het is soms heel moeilijk om te accepteren dat je relatie over is. Je hebt liefdesverdriet, mist degene waar je verliefd op bent of je voelt je bijvoorbeeld alleen. De makkelijkste manier (al ligt dat natuurlijk voor iedereen een beetje anders) om over een verbroken verkering heen te komen is deze tips uit te proberen:

 

  1. Gun jezelf de tijd om verdrietig te zijn. Praat met je familie en/of vrienden over hoe je je voelt en verstop je gevoelens niet. Probeer wel een tussenweg te vinden: het is niet goed voor je als je in je verdriet zwelgt;
  2. Sta open voor leuke dingen. Ga dingen doen die je echt vermaken: winkelen met je vriendinnen, stappen met je vrienden, lekker sporten etc. Als je lekker wat afleiding hebt, hoef je niet steeds aan minder leuke dingen te denken;
  3. Staar je niet blind op iemands goede eigenschappen. Vaak idealiseer je achteraf die relatie en degene waarop je verliefd bent. Als het echt zo ideaal was, dan was het nu waarschijnlijk niet uit. Probeer dus reŽel te blijven en ook de slechte kanten van een relatie te zien. Op die manier heb je eerder vrede met het feit dat het uit is.

 

Als je samenwoonde…
Het kan erg lastig zijn als je relatie uitgaat terwijl jullie al samenwoonden of zelfs getrouwd waren. Je moet spullen verdelen en het eens worden over wie in de woning blijft. Veel stellen gaan met zware ruzies uit elkaar en blijven altijd een strijd houden over wie wat krijgt. Je doet er verstandig aan de boel niet op die manier te beŽindigen, want je hebt er zo weinig aan.

 

Als je zelf niet in staat bent de boel zakelijk af te ronden, roep dan de hulp van een deskundige in. Er zijn tegenwoordig (echt)scheidingsbemiddelaars die ervoor zorgen dat de boel wel in goede banen wordt geleid. De bemiddelaars zijn te vinden via notarissen of advocaten. Er bestaat ook een website van het Nederlands Mediation Instituut www.nmi-mediation.nl . Deze organisatie is gespecialiseerd in conflictbemiddeling.

 

Geen genoegen met minder
De grote valkuil van relaties is bij elkaar blijven, omdat je echt bang bent alleen te zijn of daarna alleen te blijven. Als het niet goed gaat, is het gewoon altijd beter een oplossing te zoeken en niet met minder genoegen te nemen. Angst voor een verbroken relatie heeft bij veel mensen al geleid tot het accepteren van scheve verhoudingen. Dat kan zelfs zo ver gaan dat iemand je totaal gaat beheersen. Probeer dat in elk geval te herkennen. En weet dat je sowieso de moeite waard bent!

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.