Faalangst en stress


Iedereen heeft wel eens last van een beetje faalangst of stress. Maar het wordt pas een probleem als je daardoor niet meer goed kunt functioneren. Mensen die er veel last van hebben zijn vaak erg perfectionistisch en onzeker. Maar faalangst of stress kunnen ook voortkomen uit eerdere negatieve ervaringen. Ben je bijvoorbeeld al eerder gezakt voor een test, dan is de volgende test nog iets enger.

 

Extreem
Stress en faalangst kunnen extreme vormen aannemen. Dat kan heel ernstige klachten veroorzaken, tijdelijk maar ook gedurende een langere tijd, klachten als: slapeloosheid, misselijkheid, black-outs, tics, hoofdpijn, maagpijn, trillen en hartkloppingen.

 

Wat kan je ertegen doen

 

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Een objectieve, niet-negatieve mening kan helpen.
Erken dat je fouten mag maken. Niemand verwacht dat je alles perfect doet.
Concentreer je op iets anders dan datgene waarover je je druk maakt. Zoek een leuke afleiding zoals sport of zoiets.
Er zijn heel veel boeken over dit onderwerp geschreven. Haal er eens wat uit de bieb of ga eens lekker neuzen in een grote boekwinkel. Erover lezen kan je inzichten geven in het hoe en waarom van je angst. Dat kan helpen er ook wat aan te doen.


Als je faalangst/stress ernstig is: zoek deskundige hulp. Een gesprek met bijvoorbeeld een psycholoog kan helpen. Bovendien kan je huisarts je lichte kalmeringsmiddelen voorschrijven voor een oplossing op de korte termijn.
Veel mensen met een handicap kennen bovendien de invloeden van buitenaf: dat kun je toch niet. Of: jij hoeft dat niet te doen. Als je dat vaak genoeg te horen hebt gekregen, ga je al twijfelen aan jezelf bij de kleinste dingen. Je zult hoe dan ook moeten proberen dat juk af te werpen. En probeer kleine overwinningen te halen. Niet meteen grote projecten aan te pakken om jezelf ten opzichte van je omgeving te bewijzen. Als jij je maar goed voelt!

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.