Homoseksualiteit


Val je op jongens, meisjes of op alle twee? Veel meiden en jongens hebben moeite met die vraag en zijn nog niet zeker van hun gevoelens. Een verliefdheid van een jongen op een jongen of gevoelens van een meisje voor een ander meisje hoeven niet direct homoseksualiteit te betekenen. Het kan ook zijn dat je nog een beetje aan het uitvinden bent wat jij nou echt leuk vindt. Maar andere mensen weten het wel heel zeker: ik ben homoseksueel.

 

Homo
Het is niet altijd gemakkelijk om uit te komen voor homogevoelens. Er wordt van een jongen toch vaak verwacht dat hij een beetje macho is en op meisjes valt. Soms zullen mensen wat meer tijd nodig hebben om aan het idee te wennen. Homoseksualiteit is gewoon een gevoel dat je hebt en waar niets mis mee is. Het belangrijkste is dat je jezelf niet schaamt voor wat je voelt, maar weet dat je gewoon een jongen bent die toevallig op jongens valt.

 

Lesbisch
Vaak staan homo's meer in de picture, maar er zijn ook een heleboel vrouwen die lesbische gevoelens hebben. Ook hier geldt: wees trots op wie je bent en schaam je niet voor je gevoelens. Soms zul je vervelende reacties krijgen op het feit dat je lesbisch bent en zullen mensen je misschien niet serieus nemen. Laat je niet door die reacties uit het veld slaan en geloof in wie je bent en wat je voelt.

 

Biseksueel
Het kan ook zijn dat je gevoelens voor jongens en meiden tegelijk hebt. Als deze gevoelens een tijdje aanhouden en je je niet homoseksueel maar ook niet hetero voelt, dan ben je waarschijnlijk biseksueel. Voel je niet gedwongen om je in een hokje te laten duwen. Je valt per slot van rekening op een persoon om wie hij of zij is, niet om wat zijn of haar geslacht is. Je hoeft dus niet per se de keuze te maken tussen mannen en vrouwen, als je beide leuk vindt.

 

Drempels overwinnen
Als je andere homo's of lesbo's wilt ontmoeten en je zit in een rolstoel, dan is dat meestal niet zo eenvoudig. Kun je als hetero gewoon een kroeg kiezen die wel toegankelijk is dan is dat lastiger als net die ene homobar in de stad niet toegankelijk is. Bovendien ontmoet je veel drempels in de homowereld omdat die toch vaak meer gericht is op een flitsend uiterlijk en 'snelle' of kortdurende contacten.

 

Hoe ga je dan te werk?
Een mogelijkheid om de eerste stappen te zetten in jouw eigen homowereld, is het plaatsen van een advertentie. Of te reageren op één. Je kunt dan zelf een afspraak 'sturen'. Zo doen veel homo's het trouwens, handicap of geen handicap.
Als je vervolgens uit wilt en je kent wat mensen, dan kun je misschien samen gaan. Ze kunnen je letterlijk over een drempel helpen. Feit is wel dat je waarschijnlijk in de eerste fase van 'uit de kast komen' meer moeite zult moeten doen dan iemand die hetero is. Je keuzevrijheid is wat beperkter.

 

Op de site van de BOSK vind je niet alleen informatie over homoseksualiteit en handicap; ook staan er handige publicaties op deze site over dit onderwerp.

 

Expreszo is het enige tijdschrift voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren. Ze zijn ook online te vinden! Speciaal voor homoseksuele jongeren in de buurt van Nijmegen is er Pinkeltje.

 

Het COC zet zich in voor de belangen van homo's in Nederland. In het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap heeft het COC in 2003 een aantal activiteiten georganiseerd: COC over handicap en homoseksualiteit.

 

Zij aan Zij is een blad voor lesbische dames (jong en oud). Erg leuk voor meiden, omdat er veel aandacht wordt besteed aan vrouwengelegenheden.

 

Iedere eerste zaterdag van de maand, te Zwolle, Café Oké: voor mensen met homoseksuele of biseksuele gevoelens en een handicap.

 

Voor meer links kijk eens op lesbisch.pagina.nl of homo.pagina.nl

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.