Onzeker over seks


Soms heb je door je handicap misschien minder bewegingsvrijheid of heb je pijn. Daardoor kan seks minder vanzelfsprekend zijn. Misschien heb je er ook minder zin in. Of wellicht doe je nog helemaal niet aan seks, maar maak je je zorgen hoe dat bij jou zal gaan. Bijvoorbeeld omdat je niet zo lenig bent en op tv soms van die wilde vrijpartijen ziet.

 

'Jij zal wel niet genoeg aan mij hebben!'
Veel vrouwen en mannen zijn onzeker over wat hun partner ervan denkt, wanneer het hebben van seks misschien wat minder makkelijker gaat en/of je lichaam 'anders' is. Je voelt je onzeker en gaat dit als het ware projecteren op de ander: 'Jij zal wel niet voldoende aan mij hebben'. Of: 'Ik schiet tekort en natuurlijk ga je dan naar een ander!'

 

Als je daar lang genoeg over blijft emmeren dan gebeurt dit uiteindelijk misschien ook wel. Meestal is dit niet, omdat de seks bij jou onvoldoende zou zijn. Maar het is voor de ander niet leuk op te trekken met iemand die alsmaar zit te zeuren. En met zeuren bedoelen we dan ellenlang hetzelfde verhaal ophalen zonder uiteindelijk met een oplossing te komen of werkelijk te luisteren naar ideen van anderen. Het is duidelijk dat jij bepaalde dingen niet kunt en/of ingewikkeld zijn. Iedereen heeft een gebruiksaanwijzing en die van jou is nog een stukje ingewikkelder dan gemiddeld. Bij die van jou hoort misschien pijn. Hoewel het niet gemakkelijk is, kun je er wel op veel verschillende manieren mee omgaan. Ga ze aan! Het is zonde wanneer je niet kan genieten van seks en vrijen.

 

Open over praten
Niets is zo intiem en niets maakt je zo kwetsbaar als vertellen waar je mee zit. Ben je onzeker, heeft iemand je ooit pijn gedaan met een rotopmerking en vertrouw je daarom niemand meer zo snel, dan helpt het niet zoveel als je in je schulp kruipt. Op het moment dat je relatie goed zit, kun je je partner vertellen waar je mee zit. Je kunt uitleggen dat je dat moeilijk vindt. Geef daarbij ook aan waarom je het belangrijk vindt dat de ander het weet. Dat je juist veel vertrouwen hebt in jullie relatie en dat je het er daarom juist over wilt hebben. Op deze manier kan ook je partner zijn verhaal kwijt. Misschien zijn er inderdaad dingen waar ook je partner onzeker over is. Of zich niet prettig bij voelt. Misschien heeft dat met jouw handicap te maken (misschien ook niet!). Jij hebt misschien al je hele leven met jouw beperkingen te maken. Je partner moet daar ook zijn/haar weg in vinden. Je kunt natuurlijk doen alsof er niets aan de hand is. Maar dat heeft uiteindelijk nooit het goede resultaat. En af en toe even checken bij elkaar of alles nog goed zit is voor iedereen belangrijk. Praten over datgene wat je raakt zorgt vaak juist voor een diepere band en dan kan de seks alleen maar beter worden.

 

Seks als afleiding!
Heb je er weleens over gedacht dat je seks kunt gebruiken om afgeleid te worden. Dan heb je minder last van pijn. En weet je trouwens dat bij veel mensen, bij goede seksuele opwinding en zeker bij een orgasme, de pijndrempel omhoog gaat. Je voelt dan een tijdje minder pijn!

 

Dat komt omdat je lichaam tijdens seksuele opwinding endorfines (een soort interne morfine) aanmaakt. Bij veel mensen kan aandacht en voorzichtige massage ook pijn verminderen. Durf voor dat soort dingen je partner te gebruiken. Dan heb je kans dat hij het (weer) plezierig bij je vindt en dat jij het seksuele (weer) leuk gaat vinden bij hem.

 

Vrij-en, je vrij voelen
Wat niet kan, dat kan niet. Simpel zat! Maar alles wat wl kan, daarvan kun je gebruikmaken. Als jij aan je partner kunt laten merken dat jij lichamelijk en seksueel plezier bij en door hem/haar beleeft, dan vindt hij/zij het waarschijnlijk leuk. Vergeet niet dat seks niet leuk is als je het gevoel hebt dat het moet. Wij noemen het in het Nederlands niet voor niets vrij-en (dus je vrij voelen). En dat kan niet als je denkt dat het moet. En ook niet als je jezelf in je hoofd allerlei beperkingen oplegt. En ehhh... er zijn zoveel mogelijkheden om seks te hebben! Wees creatief...

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.