Pijn bij het vrijen


Vrijen hoort lekker te zijn en geen pijn te doen. Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) of het feit dat één van de twee partners (of allebei) niet helemaal ontspannen is. Het kan ook zijn dat je door je handicap pijn hebt en dat je hierdoor misschien helemaal geen zin hebt in seks, of dat je minder lenig bent en seks daardoor moeilijk of pijnlijk is. Lees daarover meer bij Onzeker over seks.

 

SOA
Een SOA kan ervoor zorgen dat het vrijen pijn doet. Je kan er een branderige gevoel of blaasjes van krijgen. Als je een vervelend gevoel hebt tijdens het vrijen (en vaak ook tijdens het plassen) dan moet je even langs je huisarts gaan. Dit geldt ook voor andere symptomen zoals meer afscheiding, rare luchtjes, blaasjes, vlekjes of wondjes of pijn in de onderbuik.

 

Meestal kan de huisarts je wel een medicijn geven waardoor de SOA en het pijnlijke gevoel snel weggaan. Als je je niet laat behandelen blijft het gevoel en kun je door sommige SOA's zelfs onvruchtbaar worden! Het is dus zeker aan te raden om goed in de gaten te houden dat je geen SOA hebt (of eigenlijk krijgt) en dat je bij genoemde symptomen snel naar je huisarts gaat.

 

Ontspannen
Als een vrouw nog niet helemaal ontspannen is, kan het vrijen erg veel pijn doen. Dat komt doordat ze onbewust haar spieren aanspant en/of doordat haar vagina nog niet vochtig genoeg is. De reden is mogelijk dat er te weinig tijd aan het 'voorspel' wordt besteed (die tijd is soms nodig om vochtig genoeg te worden). Daardoor gaat de penis stroever in de vagina en kunnen deze tijdens en na de seks pijn doen. Het kan ook pijn doen als de man (bijvoorbeeld uit gebrek aan ervaring) te snel en te ruw naar binnengaat. Het is dus belangrijker dat je alle twee opgewonden genoeg bent en echt klaar bent om seks te hebben. Concentreer je op je eigen genot én dat van de ander, dan komt het vanzelf goed.

 

Info over seksueel overdraagbare aandoeningen en hoe je het kunt voorkomen.

 

Voor vragen over je gezondheid alsof je naar de dokter gaat!

 

Woordenboek met uitleg over allerlei termen op lijf en seks gebied. Helder en duidelijk gebracht. Met tekeningen en soms plaatjes. Een site van klinisch psychologe Hilde van der Ploeg, meer info over/van haar (praktijk) staat ook op de site.

 

Info over menstruatie en het gebruiken van tampons, kijk bij info en advies.

 

Je kunt natuurlijk ook altijd naar korrelatie bellen. De vraagbaak voor heel Nederland over allerlei onderwerpen. Korrelatie maakte ook een speciaal voor jongeren een site over depressie.

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.