Roken


Roken is zeer slecht voor je gezondheid en als je al niet gezond bent, is het natuurlijk helemaal niet aan te raden. Bovendien kunnen sigaretten ook negatieve gevolgen hebben op de werking van medicijnen. Als je rookt, praat hier eens over met je arts.


Een tweede probleem kan zijn dat je zelf niet de mogelijkheden hebt om zonder hulp te roken, maar wel min of meer verslaafd bent. Probeer dan je probleem te bespreken met iemand uit je omgeving. Er is vast wel iemand die je een paar keer per dag wil helpen hiermee. Als je ouders dit niet willen, kun je bijvoorbeeld proberen alleen overdag te roken, met behulp van een vriend(in).

 

Meeroken
Als iemand anders rookt in jouw omgeving, kun je daar last van hebben: van je ademhaling, je ogen of iets anders. Bovendien kun je er op de lange termijn lichamelijke schade van krijgen, je krijgt tenslotte ook teer, nicotine en koolmonoxide binnen. Voel je nooit bezwaard om te vragen of iemand wil stoppen met roken in jouw nabijheid. Per slot van rekening doet diegene iets dat jou benadeelt, niet andersom. Vraag het wel netjes, de roker hoeft zich niet bewust te zijn van de overlast. Mocht iemand niet willen stoppen met roken als je het vraagt, breng het dan bijvoorbeeld onder de aandacht van je baas of docent.

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.