Tongen


De een begint er al heel jong mee, de ander 'tongt' pas op zijn 22ste of rond zijn 30ste. Het ligt er maar aan wanneer je iemand tegenkomt met wie je echt wilt tongzoenen.

 

Tongzoenen is simpelweg met de tongen van elkaar spelen, in welke vorm dan ook. Er zijn veel verschillende manieren om te tongzoenen. Hoe het 'tongspel' tussen jou en je vriendin/vriend gaat bepaal je met elkaar. Er zijn geen spelregels. Je moet samen uitvinden wat je wel en niet lekker vindt. Hoe langer je elkaar kent, des te beter je op elkaar ingespeeld raakt.

 

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk en als je het eenmaal een keer gedaan hebt, zul je het hier mee eens zijn. Alles wat je nog nooit hebt gedaan, is misschien wel een beetje eng. Je wilt op zo'n belangrijk moment natuurlijk niet afgaan. Misschien heb je al je moed al moeten verzamelen om zover te komen en dan moet het ook goed gebeuren!

 

De voorbereiding
Zorg ervoor dat je lekker ruikt, zowel lichamelijk en zeker ook uit je mond (tandenpoetsen dus!). Het is natuurlijk ideaal als je zeker weet dat hij/zij ook wil. Praat erover, maak er iets spannends van. Er is niets zo leuk als elkaar ontdekken. Zorg er ook voor dat je niet te veel speeksel in je mond hebt. Slik dit eerst door voordat je met tongen begint.

 

En dan...?
Bouw de zoen langzaam op en let goed op de reacties van de ander. Doe het eerst kort en kijk of de ander meer wil. Doe het nooit tegen iemands zin. Duw niet onverwacht je tong bij de ander naar binnen, maar verken eerst met je tong de lippen van de ander. Opent de ander in antwoord de mond een beetje, glij dan met je tong naar binnen en zoek de tong van de ander op. Begin nu voorzichtig met de tong van elkaar te spelen, draai er kringetjes om, of duw hem zachtjes weg.

 

Je kan het spel laten plaatsvinden in het gebied waar jouw mond en de mond van hem/haar elkaar raakt. Maar het kan ook zijn dat het spel in jouw of zijn/haar mond plaatsvindt. Tijdens het zoenen kun je hem/haar zachtjes strelen, door het haar en/of over de rug. Zoek een houding die jij en je partner prettig vinden. Zie het tongzoenen als een spel, vooral als het de eerste keer is.

 

Na het zoenen...
Na het zoenen kan het even een raar moment zijn. Misschien weet je nu zeker dat de ander ook verliefd is op jou! Dat is tof maar ook wel heel spannend. Misschien viel het ook wel heel erg tegen. Probeer daarom na het zoenen met elkaar te praten, vertel hem/haar wat je wel en niet lekker vond. En wat je nu allemaal denkt. Zonder de ander te beledigen natuurlijk! Voor hem/haar was het waarschijnlijk ook heel spannend en zoenen moet je leren! Een leuk spelletje kan zijn om om de beurt iets te bedenken wat je kan doen met tongzoenen. Op die manier kun je samen uitvinden wat de fijnste manier is om te tongen.

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.