Uiterlijk


Je uiterlijk is het eerste wat mensen van je zien. Het is daarom belangrijk voor de eerste indruk die je op mensen maakt. Met jouw handicap kan dit misschien wat moeilijker liggen, omdat je iets hebt wat afwijkt van de standaard. Realiseer je je dat dat niet altijd negatief hoeft uit te werken! Je zult dus wel altijd opvallen en helaas weet niet iedereen hoe daarmee om te gaan. Als je er verzorgd uitziet en je kleding jouw sterke punten benadrukt en de 'zwakke' enigszins verdoezelt, zie jij er op je best uit en geef je een goede eerste indruk.

 

Niet zichtbaar
Misschien is aan de buitenkant niet te zien dat je een handicap hebt, maar je hebt bijvoorbeeld wel een heel smal postuur. Je kunt dan rotopmerkingen krijgen die niets met je handicap te maken hebben. Dat is erg lastig. Het enige wat je kunt doen, is of het uitleggen of jezelf weerbaar opstellen. Als mensen informatie over je krijgen, zijn ze minder snel met hun oordeel.

 

Sterke en zwakke punten
Iedereen heeft wel een sterk punt, dat je kunt benadrukken. Als je mooi haar hebt, verzorg het dan goed. Doe er regelmatig iets leuks mee, zodat dit het eerste is waar mensen naar kijken. Als je een mooi bovenlijf hebt, draag dan bijvoorbeeld een wat strakker T-shirt of trui, waardoor dit deel van je lichaam beter uitkomt. Hoe benadruk je je sterke punten en verdoezel je je zwakkere punten? Hier wat tips:

 

Rolstoel
Probeer sterk kreukende stoffen zoals linnen te vermijden. Als je zit, kreukelt je kleding snel en dat kan onverzorgd overkomen. Neem je rolstoel ook mee in je uiterlijk. Zorg ervoor ervoor dat die schoon is. Geen broodkruimels op je blad. Modder op je stoel kan heel stoer staan maar niet als jij je galajurkje aan hebt.


Dikker
Als je wat zwaarder bent of je hebt plekken op je lijf waar je wat voller bent, dan kun je die wat minder duidelijk laten worden. Kleed je bijvoorbeeld in 1 kleur en draag geen al te drukke prints. Draag in ieder geval kleding die precies past (in ieder geval niet een te kleine maat, dat oogt snel zwaar).


Dunner
Als je heel slank bent en graag wat minder dun wilt overkomen, dan is het aan te raden om laagjes te dragen. Verder staan drukke prints dan juist wel goed.

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.