Voorbehoedsmiddelen


Als je voorbehoedmiddelen gebruikt, probeer je ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt of een geslachtsziekte (Seksueel Overdraagbare Aandoening: SOA) oploopt. Er zijn veel verschillende middelen te krijgen. Voor hele uitgebreide informatie kan gekeken worden op de site van de cgz-raad. Daar is een uitgebreide folder opgenomen die in samenwerking met de Rutgersstichting is gemaakt.

 

Condoom
De pil
De prikpil
Spiraaltje
Mirena
Vrouwencondoom
Nuvaring

 

Condoom
Het middel dat je tegen zwangeschap en een SOA beschermt, is het condoom. Je kunt geen aids krijgen als je tijdens de seks een condoom gebruikt, andere voorbehoedsmiddelen beschermen hier niet tegen. Nadeel van het gebruik van een condoom: het aanbrengen kan de eerste paar keer wat geklooi opleveren. Na een paar keer oefenen gaat dit gelukkig een stuk beter.
Durex heeft ook condooms zonder Latex, handig als je een latexallergie hebt!

 

Kopen
Condooms koop je bij drogisterijen en apotheken, maar bijvoorbeeld ook in de toiletten van sommige cafeetjes en barren of in supermarkten. Misschien vind je het een beetje eng om condooms te kopen, maar bedenk dat iedereen seks heeft en dat niemand het raar hoeft te vinden dat je een condoom wilt kopen. Als je het echt eng vindt, kun je ook besluiten om condooms uit een automaat te halen of via internet te bestellen. Kijk voor links bij Check it.

 

Voorbereiding
Zorg altijd dat je condooms bij je hebt, bijvoorbeeld in je portemonnee. Zo kun je nooit verrast worden of zonder komen te zitten. Let wel op: condooms hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Hou daarom in de gaten dat jouw condooms niet over die datum heen zijn, want dan zijn ze minder betrouwbaar.

 

Ter sprake brengen
Soms kan het best lastig zijn om het gebruik van een condoom of een ander voorbehoedsmiddel ter sprake te brengen, omdat het ongemakkelijk zou zijn of de sfeer kan verpesten. Laat je niet hierdoor afschrikken, want het risico dat je aids krijgt of zwanger wordt - of een meisje zwanger maakt - is veel belangrijker dan een ongemakkelijk moment. Ook willen sommige mannen of vrouwen geen condoom gebruiken, omdat het niet lekker zou aanvoelen. Dat is dan jammer! Dan maar geen seks, want het risico om een SOA te krijgen of een kind te maken, is veel te groot. Mannen en vrouwen die volwassen genoeg zijn, zullen dat zeker snappen. Anders hebben ze mooi pech gehad.

 

Gebruiken
Als je het condoom omdoet MOET je altijd vanaf het begin het tuutje bovenin dichtknijpen. Als je dat niet doet of te laat, kan er geen lucht meer ontsnappen tijdens het vrijen (terwijl juist dan het condoom behoorlijk heen en weer wordt gewreven en er wat lucht ontstaat tussen de huid en het condoom). Het condoom kan dan veel sneller knappen. Lees voor de zekerheid een keer, alleen, op je gemak de gebruiksaanwijzing, zodat je het helemaal goed doet.
Als je geen goede handfunctie hebt, zul je de ander sowieso moeten vragen het condoom om te doen. Hebben jullie beiden moeite om dit te doen, dan kan het condoom met de mond worden omgebracht. Zorg er wel voor om het helemaal uit te rollen, zodat-ie goed blijft zitten!

 

Risico's
Vrouwen die een catheter dragen, moeten wel opletten dat het condoom niet scheurt bij gebruik. Sowieso is het altijd goed om waakzaam te blijven dat-ie goed blijft zitten.

 

De pil
De pil is een goed middel om zwangerschap te voorkomen. De vrouw slikt de pil elke dag om ongeveer dezelfde tijd, alleen niet in de stopweek wanneer ze ongesteld wordt. Je bent dan wel gewoon beschermd tegen zwangerschap. Voordeel: redelijk makkelijk en erg betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. Nadeel: je moet de discipline opbrengen om de pil elke dag te nemen. Vergeet je het een dag, dan is de bescherming niet meer optimaal.
De pil kan er ook voor zorgen dat je minder last hebt van bijvoorbeeld rugpijn en buikpijn tijdens je menstruatie.

 

Hoe kom je aan de pil?
Je kunt de pil alleen krijgen bij de apotheek met een recept van je huisarts. Je zult dus altijd eerst naar je (huis)arts moeten voor je aan de pil kunt. Wees niet bang dat hij of zij jouw vragen raar vindt, want artsen hebben hiermee dagelijks te maken. En: als je iets wilt vragen over de pil, dan is een arts verplicht dit als beroepsgeheim te bewaren. Hij of zij kan er dus niet met anderen over praten zonder dat jij het wilt.

 

Hoe gebruik je de pil?
De pil werkt het beste als je hem elke dag om ongeveer dezelfde tijd inneemt (bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat of als je opstaat). Als je hem vergeten bent, dan moet je hem binnen 12 uur na die tijd alsnog nemen, dan kan het niet zo veel kwaad. Er mag namelijk niet meer dan 36 uur tussen het slikken van twee pillen zitten. Je cyclus wordt met de pil 4-wekelijks. Dat betekent dat je van die vier weken drie weken achter elkaar elke dag de pil slikt, daarna heb je één stopweek. Hierin word je ongesteld. Precies een week na je laatste pil begin je weer met je volgende pillenstrip. Voor sommige pillen (zoals bijvoorbeeld de drie-fasen-pil) gelden extra regels. Praat er met je huisarts over voordat je met de pil begint. Lees vervolgens altijd goed de gebruiksaanwijzing.

 

Bijwerkingen
De pil heeft soms een aantal extra positieve en negatieve bijwerkingen.

Positief: als je last hebt van een onregelmatige of heel heftige menstruatie kan de pil uitkomst brengen. Je ongesteldheid wordt namelijk heel regelmatig door het slikken van de pil en de bloedingen worden minder hevig en pijnlijk. Verder zorgen sommige pilsoorten - zoals de Diane 35 - ervoor dat acne (jeugdpuistjes) minder worden.

Negatief: Sommige vrouwen komen een paar kilo aan van de pil. Het is ook mogelijk dat je stemmingen onder invloed van de pil veranderen. Wil je weten of de pil van negatieve invloed is op jouw chronische ziekte of handicap, vraag dat dan aan je huisarts. Meestal is dit niet het geval. Sommige medicijnen heffen trouwens de werking van de pil op. Leg jouw eventuele medicijngebruik dus ook voor aan je arts als je de pil gaat gebruiken.

 

De prikpil
De prikpil houdt in dat de vrouw bepaalde hormonen krijgt ingespoten die hetzelfde effect hebben als de gewone pil. Voordeel: De prikpil werkt gemiddeld drie maanden en gedurende die periode word je (meestal) niet ongesteld. Nadeel: je krijgt een relatief hoge dosering hormonen binnen en je moet niet bang zijn voor injecties.

 

Spiraaltje
De dokter brengt het spiraaltje in via je vagina in je baarmoeder. Je hebt verschillende soorten spiraaltjes: met en zonder hormonen. Voordeel: betrouwbaar voorbehoedsmiddel waarbij je niet dagelijks iets hoeft te onthouden of iets mee hoeft te nemen. Nadeel: bij sommige vrouwen kan het spiraaltje in de baarmoeder de eerste tijd best een beetje pijn doen. Bovendien krijgen sommige vrouwen last van infecties. Vooral als je, bijvoorbeeld door medicijnen, regelmatig schimmelinfecties (candida) hebt, kan een spiraaltje voor extra problemen zorgen. Daar is van tevoren niets over te zeggen. Je zult het simpelweg uit moeten proberen.

 

Mirena
Mirena is een combinatie van een spiraaltje en de pil: het 'spiraaltje' scheidt hormonen in de vagina (baarmoeder) af, waardoor de vrouw niet zwanger wordt. Het voordeel van Mirena ten opzichte van de pil is dat de dosering hormonen veel lager is; de hormonen hoeven immers niet via het bloed opgenomen te worden, maar komen direct in de baarmoeder terecht. De natuurlijke cyclus blijft daarom in stand. Door de hormonen is het wel mogelijk dat je menstruatie aanzienlijk vermindert en zelfs uitblijft. Sommige vrouwen zijn minder gevoelig voor het hormoon en houden toch nog hun menstruatie.


Inbrengen kan enigszins pijnlijk zijn, vooral bij vrouwen die nog geen bevalling hebben gehad. Na plaatsing kun je enkele weken tot soms enkele maanden bloedingen houden. De baarmoeder moet nog 'wennen' aan het spiraaltje. Het voordeel van Mirena is echter, dat je er vijf jaar lang geen omkijken naar hebt.
Ook voor de mirena geldt dat vrouwen die extra gevoelig zijn voor infecties klachten kunnen krijgen.

 

Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom is een groot soort condoom met een plastic ring. Je brengt dit ding in de vagina in, met de ring buiten de vagina. Voordeel: beschermt net als het gewone condoom ook tegen SOA's zoals aids. Nadeel: de eerste paar keren is het best lastig om het vrouwencondoom aan te brengen. Tijdens het vrijen maakt het vrouwencondoom een geluid dat niet echt stimulerend is. Sommigen hebben het al vergeleken met 'vrijen in een plastic tas'.

 

Nuvaring
De laatste nieuwe ontwikkeling op het gebied van voorbehoedsmiddelen voor vrouwen is de Nuvaring. Dit is een ring die in de vagina wordt ingebracht en daar drie weken blijft zitten. In de week van de menstruatie wordt de ring verwijderd. De ring geeft erg plaatselijk een hormoon af, waardoor je niet zwanger wordt. Je kunt met de ring in gewoon vrijen. Als het goed is voel je het ding na verloop van tijd niet meer. De ring is op recept bij de huisarts verkrijgbaar. Voordeel: een middel dat niet zoveel hormonen afscheidt en waarbij je niet steeds hoeft te denken aan het slikken van de pil. Nadeel: het komt allemaal erg precies op welk tijdstip de ring wordt ingebracht en verwijderd. Je moet bovendien handigheid krijgen (een goede handfunctie hebben) om zelf de nuvaring in te brengen. Over bijwerkingen en andere nadelen is nog niet veel bekend omdat het middel pas zo kort in de handel is. Zoals ook bij het spiraaltje en de mirena geldt: vrouwen die snel last hebben van infecties, kunnen door de Nuvaring nog gevoeliger daarvoor worden.

 

Brochure met een compleet overzicht van alle voorbehoedmiddelen, mogelijkheden van sterilisatie, toekomstverwachtingen en noodmaatregelen bij ongewenste zwangerschap. Met speciale aandacht voor het gebruik van voorbehoedmiddelen als je een handicap hebt. Uitgave: (voormalige) Rutgers Stichting/CG-Raad, 28 pag. Te bestellen voor 1,60 euro via de Rutgersnissogroep. Of te downloaden in PDF.

 

Condooms heb je in alle soorten en maten! Makkelijk is natuurlijk dat je ze online kunt bestellen! Kijk eens op e-condooms, de condomerie en de site van Durex. Bij Anoniem-Condoom kan je goedkoop en zonder verzendkosten anoniem condooms bestellen en betalen via je (mobiele) telefoon. Lekker makkelijk!

 

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.