Zonnen


Als je ligt te zonnen, dan stel je je bloot aan electro-magnetische stralen van de zon. Die stralen bevatten onder andere röntgengolven, electrische golven, infrarode golven, lichtgolven en ultraviolette stralingen. Die ultraviolette stralingen zorgen ervoor dat je huid verkleurt in de zon.

Niet mogen zonnen
Lekker buiten zijn is over het algemeen heel goed voor je. Tien minuten zon op je gezicht is gemiddeld al voldoende om de dagelijkse behoefte aan vitamine D op te doen. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium opgenomen kan worden en dat is noodzakelijk voor gezonde botten. Bij sommige ziekten is het niet verstandig om (lang) in de zon te zijn. Of misschien kan je niet goed tegen de warmte. Draag dan soepele, dunne kleding die wel een groot deel van je huid bedekt, maar niet warm is. En neem een parasol mee ter bescherming. Eigenlijk mag niemand meer echt lang in de zon. Verder is het aan te raden om alsnog een goed beschermende crème of sunblock met een hoge factor te gebruiken, anders kun je ongemerkt toch te veel worden blootgesteld aan de zon. En een pet of hoedje helpt goed ter bescherming van de tere gezichtshuid. Let erop dat je misschien sneller verbrandt omdat je veel stil zit en de zon dus heel eenzijdig op je gericht is! Wil je toch een gezond kleurtje? Er zijn heel veel zelfbruinende cremes op de markt die heel goed werken.

Medicijnen
Met sommige medicijnen kun je helemaal beter de zon vermijden, omdat je erg lelijke vlekken kunt krijgen. Die informatie wordt meestal in de bijsluiter vermeld. Als je erg graag gaat zonnen of op vakantie wilt, overleg dan even met je apotheker. Die moet alle informatie hebben of op kunnen vragen.

Niet durven zonnen
Durf jij niet te zonnen, omdat je je met je lichaam of je handicap niet op je gemak voelt? Probeer dan eerst eens te zonnen met mensen die je goed kent, zoals in je eigen tuin of in die van een goede vriend/vriendin. Zo kun je zelf een beetje wennen aan het blootgeven van je lijf waar andere mensen bij zijn. Bovendien kun je zo je huid een beetje laten wennen aan de UV-stralen.


Tekst geplaatst/gewijzigd op: 12-12-2003

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.