Zweten


Iedereen zweet bij inspanning, maar de één wat meer dan de ander. Of je ruikt misschien wat meer. Het is soms simpel om dit te voorkomen:

* Draag geen synthetische kleren (synthetische stoffen stimuleren transpiratie).
* Was je twee keer per dag.
* Gebruik een goede deodorant. Meestal is een deo zonder geur het prettigst.
* Als je erg veel zweet: gebruik een deo met aluminium-chloride. Deze stof remt transpiratie. Je kunt zulke deo's vinden bij goede drogisterijen of bij de apotheek.
* Als je zelf geen deo kunt aanbrengen, zorg dan dat je een vriendin of vriend hebt op school of werk aan wie je dit kunt vragen.

Er kan natuurlijk ook iets heel anders aan de hand zijn. Door je handicap kun je extra zweten. Praktisch gezien kun je er oplossingen voor bedenken door regelmatig je te verschonen en ook de hoezen van je rolstoel niet te vergeten.
Sommige medicijnen zorgen eveneens voor overmatige transpiratie. Als je daar bijzonder veel last van hebt, kun je met je arts overleggen of er geen alternatief is.
Ook hartproblemen kunnen extra transpiratie tot gevolg hebben. Het is niet altijd mogelijk hier iets tegen te doen. Het komt voor jou dan aan op een gedegen verzorging, zodat je in elk geval niet te erg ruikt.
Je kunt de vervelende zweetgeur overigens beïnvloeden met hetgeen je eet. Als je veel uien en knoflook of kruiden eet, ruik je sterker.

Tekst geplaatst/gewijzigd op: 12-12-2003

Littl'red book

Als je een spierziekte hebt, dan is je lijf niet altijd even makkelijk. Soms ga je achteruit en weet je niet hoe je je energie kunt verdelen. Misschien loop je met een hoop vragen rond. Kan ik wel seks hebben? En hoe dan? Waar vind ik kleding die om mijn lijf passen? Hellup! Ik heb altijd koude voeten! 

In Litll' Red Book vind je een alfabet aan antwoorden op vragen over relaties, seksualiteit, je lichaam en gevoelens.