Beademing ja of nee?


Sinds mijn achttiende jaar heb ik nachtelijke beademing via het CTB Utrecht. Na mijn scoliose-operatie in revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek lukte het niet om de zuurstof af te bouwen. Rond een uur of drie 's nachts ging de saturatiemeter piepen. Na een paar verschrikkelijke rotnachten werd me uitgelegd door een arts dat ik naar de AVA Afdeling voor Ademhalingsondersteuning) zou moeten om te kijken of ik nachtelijke beademing nodig had. Ook vertelde hij me dat ik 's nachts zo oppervlakkig ademhaalde dat mijn hart harder moest werken om dat te compenseren en dat mijn hart er op een gegeven moment de brui aan zou geven.


Ik heb er nog een paar dagen tegen gevochten maar uiteindelijk voelde ik dat ik eigenlijk geen keus had. Kiezen tussen de onvermijdelijke dood of mijn jonge leven, dat nog veel te bieden had, dat is geen keus. Ik heb dus uiteindelijk samen met mijn ouders besloten om voor het leven met beademing te kiezen. Mijn ouders hebben het er wel moeilijk mee gehad ze moesten opeens alles leren van de beademing en ze zijn uit principe tegen het rekken van een leven wat uitzichtloos is, maar zij wisten ook wel dat mijn leven helemaal niet uitzichtloos was.

 

Nu, ruim zes jaar later, heb ik geen spijt gehad van deze beslissing; ik heb nog veel mooie dingen meegemaakt. Dingen als (op nummer één) mijn relatie die ik nu al drie jaar heb, Sensation Black, Lowlands en al die mooie mensen die ik anders niet had leren kennen.


Natuurlijk zijn er ook mindere kanten: je hebt de hele tijd een irritant kapje op je neus zitten en steeds dat geblaas is ook geen pretje. Ik heb in deze zes jaar ook elk jaar een flinke longontsteking gehad en dat zet me weer voor de volgende keus: wil ik uiteindelijk totale beademing via een canule?

 

Totale beademing verlengt mijn leven waarschijnlijk weer en zorgt dat ik niet steeds moet hoesten en het slijm niet opgehoest krijg. Aan de andere kant: de zware operatie die hieraan vooraf gaat, het uitzuigen en het steeds maar iemand bij je moeten hebben voor dat uitzuigen maken het leven er niet makkelijker op. Maar mijn keus is tot nu toe dat ik ook voor totale beademing 'kies'. Je wordt ook gedwongen door het ziekenhuis om nu al een keuze te maken want op het moment dat het echt zover is ben je vaak niet in een situatie dat je nog helder kan denken.

 

Binnenkort moet ik weer naar de AVA om te kijken of ik een ander neuskapje nodig en/of een ander beademingstoestel omdat ik te veel lucht 'lek' en mijn neus steeds kapot gaat. Maar ik ga er vanuit dat de canule nog een tijdje zal duren en ik nog even kan genieten van dit leven. Ik hoop dat iedereen de voor hem of haar goede keus maakt! Veel wijsheid toegewenst.

 

Ward Greve

 

Stelling: Het nemen van beademing is een goede keus want beademing verlengt je leven.

 

Discussieer verder over dit onderwerp in de Club >

Expose

 Hier laten we je kennismaken met must see/read movies/books! Ook staan er een aantal stellingen bij "expose" na aanleiding van een ervaringsverhaal.

 

Wil jij ook je verhaal kwijt? Mail ons dan!

En misschien zie je jouw verhaal hier terug op de website.