Autorijles


Rijles
Om rijles te mogen nemen krijg je meestal een medische keuring en moet je een rijtest afleggen om te zien of je goed kunt sturen en remmen. Met sommige klachten mag je niet autorijden, bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, problemen met je gezichtsvermogen of epileptische aanvallen, maar de meeste beperkingen zijn met aanpassingen van de auto op te lossen. Door de keuring en rijtest kan het wel even duren voor je kunt gaan lessen.

 

Voor rijlessen kun je terecht bij rijscholen met aangepaste lesauto's en gespecialiseerde instructeurs, bijvoorbeeld bij Welzorg of B&S. Alleen zo'n speciaal opgeleide instructeur mag naast je zitten in de lesauto. Dat betekent ook dat je examinator achterin zit als je afrijdt!

 

Aangepaste auto
Auto's kunnen worden aangepast voor het rijden met bijna elke beperking. Je kunt joystickbesturing krijgen, een speciaal fietsstuur of kniegas. Ook zijn er busjes, waar je in een speciale elektrische rolstoel komt te zitten. Vergeet niet om je verzekeringsmaatschappij te vragen of de aanpassingen gevolgen hebben voor de verzekering. Soms is de aangepaste auto ook nog te besturen door een niet-gehandicapte bestuurder. Dat is handig als ook je partner de auto gebruikt. Kun je niet zelf rijden, dan kan de auto van je partner aangepast worden voor een gehandicapte passagier.

 

Aangepaste auto met joystick besturing, de rolstoel rijdt achter het stuur

 

Verlenging rijbewijs
Als je gezondheid achteruitgaat of kan gaan, krijg je bij verlenging van je rijbewijs weer een medisch onderzoek of een rijtest. Het is daarom aan te raden verlenging een half jaar van tevoren aan te vragen om te voorkomen dat je het nieuwe rijbewijs te laat krijgt en niet de weg op mag.
 

Moov'n

Hier vind je info over mobiliteit. Daar vallen hulpmiddelen (vanaf nu 'stuts'!) onder, maar ook vervoer - naar school, naar vrienden enzovoort. En... je leest hier hoe je zelf je rijbewijs kunt halen!