Parkeren


 

Gehandicaptenparkeerkaart
Als je minder dan honderd meter te voet af kunt leggen of rolstoelgebonden bent, dan kun je bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders of passagiers aanvragen. Hiermee mag je parkeren op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en ook op plaatsen waar een parkeerverbod geldt, zolang je het verkeer maar niet in gevaar brengt. Op een gehandicaptenparkeerplaats met een maximale parkeerduur moet je wel een parkeerschijf gebruiken.

 

 

 

Parkeren in een andere stad
Lekker een dagje uit in Nederland, parkeerkaart mee en dan maar gokken of je gratis mag staan? In sommige plaatsen gemeenten moet je ook op een gehandicaptenparkeerplaats betalen. Lastig, want hoe weet je nou als toerist of je wel of niet hoeft te betalen? Via de website gehandicaptenparkeerkaart.nl kun je zien in welke je gemeenten je wel of niet moet betalen wanneer je met een invalidenparkeerkaart parkeert. Vaar niet blind op deze kaart, en kijk ter plekke nog even of het klopt. In veel gemeenten mag je gratis op een invalidenparkeerplaats parkeren, vaak moet je op een gewone parkeerplaats wel betalen.

 

Parkeerplaats op kenteken
Heb je een parkeerplaats nodig dicht bij de ingang van je huis of bij je werk, dan kun je een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken laten aanvragen bij de gemeente. Dat kan je best veel kosten. Je betaalt de medische keuring, de parkeerkaart en vaak ook de aanlegkosten voor een parkeerplaats. Kun je dat niet zelf betalen, vraag dan om bijzondere bijstand bij de gemeentelijke sociale dienst.
 

 

Moov'n

Hier vind je info over mobiliteit. Daar vallen hulpmiddelen (vanaf nu 'stuts'!) onder, maar ook vervoer - naar school, naar vrienden enzovoort. En... je leest hier hoe je zelf je rijbewijs kunt halen!