ADL-hulphond


Denk je er over om een aanvraag voor een hulphond te doen? Weet je niet zeker of je wel in aanmerking komt voor zo'n handige viervoetter?Jackies heeft voor jou een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

Aanvraag hulphond
ADL-hulphonden vallen sinds 2006 onder de Zorgverzekeringswet. Voor een aanvraag kun je dus terecht bij je eigen zorgverzekeraar.

Indicatie
Om na te kunnen gaan of een hulphond een positieve bijdrage kan leveren aan je leven is er een medische en praktische indicatie nodig. De medische indicatie kan worden geregeld met een ergotherapeut of een behandelend arts. Vaak valt het raadplegen van een ergotherapeut onder je zorgverzekering en zijn hier geen kosten aan verbonden. Hij of zij zal moeten aangeven wat de medische meerwaarde is van het inzetten van een hulphond.
De zorgverzekeraar kijkt vooral of de zorgkosten zullen afnemen door een hulphond. Maar ook of er andere hulpmiddelen zijn die het mobiliteitsprobleem kunnen oplossen.
Naast de medische indicatie is er een praktische indicatie nodig.Deze praktische indicatie regel je met je toekomstige hulphondenschool.
Waren er vroeger maar een paar hulphondenscholen in Nederland. Nu is er volop keuze! Als je eenmaal een school hebt gevonden die bij je wensen past, vraag dan een gesprek aan voor een praktische indicatie. De hulphondenschool zal dan jouw medische indicatie samen met de praktische indicatie opsturen naar je zorgverzekeraar. Vervolgens zal je binnen afzienbare tijd een beslissing voor het wel of niet afgeven van een machtiging in je brievenbus vinden. Met deze machtiging kan de hulphondenschool samen met jou beginnen aan de opleidingsprocedure. Dit is voor iedere school weer anders.
Nadat de opleiding bijna is afgerond zal er een praktische keuring plaatsvinden. Mocht je hebben gekozen voor een puppy dan zal zo rond de 10 maanden de pup medisch gekeurd worden.
Komen jullie beide keuringen goed door dan mag je jezelf de trotse bezitt(ster)er noemen van een echte hulphond!

De juiste keuze..
Indien je kiest voor een school die de mogelijkheid biedt om (gedeeltelijk) zelf je hond op te leiden zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Is het voor jou een probleem om een puppy op te voeden (denk bijv aan zindelijkheidstraining) dan zal je iemand in je omgeving moeten vinden die dit voor jou kan doen. Natuurlijk kan je ondersteuning krijgen van je hulphondenschool. Het leuke van het zelf opleiden is natuurlijk dat je zelf je eigen hond kan uitzoeken. Denk er wel aan dat een pup medisch gezien wel gezond moet zijn. Dus als er een gezondheidsprobleem wordt gecontstateerd zal je op zoek moeten naar een andere hond. Er is natuurlijk niks mis mee om een oudere hond (plm 1 jaar) als hulphond te nemen. Voordeel hiervan is dat je al weet dat de hond medisch gezien gezond is. Denk bijvoorbeeld eens aan een hond uit het asiel. Meestal krijg je goede informatie over de hond en bestaat er een zekere garantie. Bespreek de mogelijkheden met je hulphondenschool! 

Ten slotte

Laat je vooral niet afschrikken door de papieren molen waar je door heen moet. Het hebben van een hulphond is hartstikke leuk.
Je haalt eens wat vaker een frisse neus en je hebt altijd een maatje bij je.
Een hulphond blijft natuurlijk een dier dus je moet wel tegen haren, ongelukjes en een lebbertong kunnen.

Wil je een ervaringsdeskundige raadplegen, mail dan naar de jackiescrew

 

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.