Een eigen plek vinden


Het is niet gemakkelijk om aan zelfstandige woonruimte te komen. Vooral niet in het westen van het land. In vrijwel alle studentensteden heerst kamernood. Koopwoningen zijn de afgelopen jaren bijna onbetaalbaar geworden. Voor huurwoningen zijn vaak lange wachtlijsten. Toch loont het de moeite om op zoek te gaan. Er zijn namelijk wel degelijk mogelijkheden om zelfstandig te wonen voor jongeren met een handicap of ziekte.

 

  • Veel studentensteden beschikken over aangepaste studentenkamers voor studenten met een handicap. Vraag er naar bij studentenhuisvesting of zorg ervoor dat je decaan voor je bemiddelt.
  • Met een handicap of ziekte heb je voorrang bij aangepaste huurwoningen. Tenminste, als je recht hebt op een huurhuis in die woonplaats. Vraag naar de mogelijkheden, bij de instantie die de huurwoningen verdeelt. Voor zogenaamde Fokuswoningen of andere zelfstandige woonvormen met assistentie op afroep zijn helemaal lange wachtlijsten.
  • Koopwoningen zijn op dit moment erg duur. Als starter kom je daardoor niet of nauwelijks aan een koopwoning, tenzij je geld achter de hand hebt of een fraai inkomen. Let er op het huis al aangepast is of gemakkelijk aangepast kan worden. Later zelf een woning aanpassen kan je veel kosten aan eigen bijdrage.


Kopen of huren


De keuze tussen een woning huren of kopen is soms niet eenvoudig. Zowel huren als kopen hebben voor- en nadelen. Op de website van het Nibud en de Vereniging Eigen huis vind je algemene informatie over deze keuze. Je handicap of ziekte speelt daarin ook een rol:

 

  • Het kopen van een huis kan lastig zijn als je moet uitzoeken of een huis aanpasbaar is. Of doordat je afhankelijk bent van de gemeente voor de vergoeding van noodzakelijke aanpassingen.
  • Het kost met een beperking of ziekte vaak veel moeite om een hypotheek te krijgen.
  • Je moet bij een koophuis meer zelf regelen dan bij een huurhuis. Niet alleen het onderhoud, maar ook de eventuele woningaanpassingen.
  • Door woningaanpassingen kan je huis lastig verkoopbaar en dus minder waard worden.
  • Bij de huurtoeslag zijn gunstiger voorwaarden voor mensen met een beperking. Met een koophuis profiteer je daar niet van.

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.