Fokus-wonen


In een Fokus-woning kun je 24 uur per dag hulp en assistentie oproepen. Een verzorgende of verpleegkundige geeft de ADL-assistentie. ADL is persoonlijke assistentie bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen , zoals hulp bij het aankleden, opstaan, verplaatsen in huis of eten/drinken. Als er een keer nood aan de man is kun je direct hulp inroepen met het alarm. Op het moment dat dit gebeurd is er binnen 3 minuten iemand bij je. 

Sinds 1 januari 2012 valt Fokus onder de AWBZ en is een indicatie voor AWBZ-zorg nodig. Huishoudelijke hulp in de woning en persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding buiten de Fokus-woning moet je zelf regelen. Voor zorg die de ADL-assistentie niet biedt kun je bijvoorbeeld thuiszorg inschakelen. 

 

Voorwaarden voor ADL-assistentie
Om in aanmerking te komen voor een plaats in een woonvorm moet u een indicatie hebben voor persoonlijke verzorging. Die kunt u aanvragen met een aanvraagformulier dat u via de website van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kunt downloaden. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een indicatie voor de aanspraak ADL-assistentie zijn dat je:

  •     een lichamelijke handicap of een somatische aandoening of beperking hebt;
  •     bent aangewezen op een rolstoeldoorgankelijke woning;
  •     bent aangewezen op ten minste vijf uur ADL-assistentie per week;
  •     voldoende sociaal zelfredzaam bent om zelfstandig te kunnen wonen en om zelfstandig zorg (assistentie) op te roepen.

 

In dit filmpje kun je zien hoe wonen in een Fokus-woning ongeveer werkt. Meer over Fokus-wonen staat op de website van de Stichting Fokus.

 

 

Tekst geplaatst/gewijzigd: 03-03-2014

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.