Het huis uit


Blijf je thuis bij je ouders wonen of waag je de stap en ga je je eigen weg? Het kan een hele puzzel zijn. Maar het is hoe dan ook jouw beslissing. Als je echt je eigen plek wilt hebben, zijn er vrijwel altijd mogelijkheden.

 

Wel of niet bij je ouders blijven wonen
Veel jongeren met een handicap of ziekte blijven lang bij hun ouders wonen. Dat is niet vreemd. Alle jongeren blijven tegenwoordig steeds langer bij hun ouders wonen. Veel ouders zijn ook goede vrienden van hun kinderen. Dan is het best gezellig om thuis te blijven. En gemakkelijk. Zeker als je zorg en hulp nodig hebt. Daar zijn je ouders al aan gewend. Bovendien is hun huis vaak al aangepast aan je handicap. Dus waarom zou je weggaan? Die vraag kun je alleen maar zelf beantwoorden. Misschien voel je gewoon dat het tijd wordt om op je eigen benen te staan. Bijvoorbeeld als je gaat studeren. Of als je met iemand wilt gaan samenwonen. Als je een baan gevonden hebt in een andere stad. Of omdat je ouders binnen afzienbare tijd niet meer voor je kunnen zorgen. Of gewoon, omdat je er aan toe bent. Soms moet je eerst je ouders overtuigen. Zij maken zich misschien ongerust of je het wel zult redden op jezelf. Daar kun je best begrip voor hebben. Je ouders hebben hun leven vaak zo ingericht dat ze jou konden helpen. Misschien al jaren lang. Geen wonder dat ze jou niet zo gemakkelijk loslaten. Laat je hier niet door tegenhouden. En bedenk: alle ouders hebben er moeite mee als hun kinderen het huis uit gaan. Dat zit gewoon in ouders ingebakken.

 

Het huis uit gaan
Als je het huis uit bent, kun je best zo nu en dan terugvallen op je ouders. Maar je zult toch vooral voor jezelf moeten zorgen. Bereid je daar goed op voor. Je woont in Nederland, dus krijg je met de nodige bureaucratische rompslomp te maken. Voor verschillende vormen van hulp en voorzieningen moet je telkens bij andere instanties zijn, met elk hun eigen regels. Bij al die instanties moet je soms flink aan de bel trekken voordat ze echt iets voor je doen. Daar kun je schoon genoeg van krijgen, zo nu en dan, maar helaas is het onvermijdelijk. Op den duur leer je allerlei handigheidjes in het omgaan met instanties. Wat helpt is zelf goed weten wat je wilt en daar rustig en duidelijk voor opkomen, zonder je uit het veld te laten slaan.

 

  • Zet je financiŽle mogelijkheden op een rijtje. Is het haalbaar voor jou om op jezelf te gaan wonen? Wat moet je daar allemaal voor inleveren? Heb je dat er voor over? Wat zijn je alternatieven?
  • Bedenk wat je allemaal zelf kunt en waar je hulp bij nodig hebt. Zorg dat je de dingen die je zelf zult moeten opknappen, goed leert. Koken bijvoorbeeld, een persoonlijke financiŽle administratie opzetten of op tijd hulp vragen.
  • Bedenk hoe je de zorg en hulp die je nodig hebt, wilt organiseren. Zoek je een plek in een woonvorm met volledige verzorging? Of wil je in een Fokus woning, met assistentie op afroep? Ga je zorg, hulp en begeleiding in natura aanvragen, via een thuiszorginstelling of ben je echt iemand voor een persoonsgebonden budget? Hoe ga je je familie en je vrienden betrekken bij je plannen?
  • Maak je gebruik van ademhalingsondersteuning, of kun je voorzien dat dat in de toekomst nodig zal worden, zoek dan goed uit hoe dat in de nieuwe situatie geregeld kan worden. Overleg over je woonwensen met het Centrum voor Thuisbeademing. Word je volledig beademd, dan kun je wel zelfstandig wonen, maar alleen als er in noodgevallen binnen drie tot vijf minuten iemand bij je kan zijn. Ben je alleenstaand, dan is dat vaak alleen te regelen in de Fokus-woning of in een woonvorm voor gehandicapten.
  • Denk na over je ideale woonomgeving. Vind je het leuk om het bruisende stadsleven direct voor je voordeur te hebben of houd je juist van de rust en ruimte van een buitenwijk? Kun je de buurtsupermarkt gemakkelijk bereiken en is die zaak voor jou toegankelijk? Kun altijd gemakkelijk parkeren voor de deur of moet je daar een gehandicaptenparkeerplaats voor aanvragen? Is er een goed bruikbaar station in de buurt of moet je om daar te komen vermoedelijk lang wachten op het gemeentelijke gehandicaptenvervoer? Wonen er vrienden en bekenden in de buurt, zodat je aanspraak hebt en een helpende hand als dat nodig is? Jouw beslissing.
  • Zoek uit wat je mogelijkheden zijn. Vraag informatie over allerlei verschillende vormen van wonen. Zwerf eens door de stad of door het dorp, kijk om je heen, proef de sfeer en bedenk of je hier zou willen wonen. Praat over je plannen met je ouders, maar ook met vrienden. Hak uiteindelijk gewoon de knoop door. Het gaat tenslotte om jouw leven, om wat jij wilt en kunt.

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.