Zelfstandige woonvormen


Fokuswonen

Wil je lekker zelfstandig wonen in een gewone wijk? Dat kan in Fokuswoningen. Dat zijn aangepaste huurhuizen rond een centrale hulppost waar je 24 uur per dag assistentie op afroep kunt krijgen. Jij bepaalt wanneer en hoe je hulp krijgt. Een ander groot voordeel van deze woonvorm is dat je (in ieder geval tot 2012) geen eigen bijdrage hoeft te betalen voor ADL. Deze woningen zijn erg populair en er is vaak een lange wachtlijst voor. Als je in de buurt van een hulppost woont kun je huis toevoegen aan een Fokusproject. Meer informatie op www.fokuswonen.nl.


Woonzorgzone

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn woonzorgzones (ook wel zorgbuurten of servicezones) waar je zelfstandig kunt wonen met assistentie op afroep. In de praktijk is de assistentie hier vaak minder flexibel en op jouw wensen ingesteld dan bij Fokus. Zoek goed uit of je echt zorg kan krijgen op jouw voorwaarden (zeker als je heel veel zorg nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege ademhalingsondersteuning). Meer informatie en adressen vind je op de website van het Kenniscentrum Wonen-Zorg.


Begeleid wonen

Bij begeleid wonen krijg je behalve ADL-hulp ook begeleiding, bijvoorbeeld bij geldzaken of het onderhouden van contacten. Deze woonvorm is ook geschikt als je begeleiding wilt bij de overgang naar zelfstandig wonen.

 

Hoe vind ik een woonvorm?

Een overzicht van woonvormen vind je op www.regelhulp.nl. Houd er rekening me dat er vaak lange wachtlijsten zijn. Je krijgt alleen een plaats in een woonvorm met een indicatie voor persoonlijke verzorging van het Centrum Indicatiestelling Zorg.


Zelf een woonvormen opzetten

Zelf een project opzetten? Dan moet je zelf een woning kopen of huren en zorg inkopen met je pgb. Een eigen project opzetten is lastig en tijdrovend, omdat je te maken krijgt met veel partijen en veel regels. Informatie hierover vind je op www.wooninitiatieven.nl en www.centrumkleinschaligwonen.nl van Vilans. Het centrum kan je ook helpen bij het opzetten van een kleinschalige woonvorm.


Wie betaalt het?

Je betaalt zelf de huur. Hiervoor kun je huurtoeslag krijgen, zelfs als je onzelfstandige woonruimte huurt. De kosten voor hulp en zorg komen uit je persoonsgebonden budget (behalve bij Fokus). Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage.

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.