Woningaanpassingen


Moet je huis aangepast worden zodat je zelfstandig kan (blijven) wonen? Bereid je dan maar voor op een ingewikkelde aanvraagprocedure, vaak met een medische keuring. De gemeente hoeft alleen de goedkoopste oplossing te betalen en kan heel andere ideeŽn hebben over wat nodig is dan jijzelf. In veel gevallen zullen ze je vragen om te verhuizen naar een andere, al aangepaste woning. Je krijgt dan wel een vergoeding voor de verhuiskosten, al is die vergoeding meestal niet om over naar huis te schrijven. Het kan bovendien maanden duren voordat alles rond is. Doe niets voordat je schriftelijke toestemming hebt, anders kan je misschien naar je geld fluiten.


Voor de aanvraag van de aanpassingen moet je heel goed op een rijtje krijgen

 

  • welke problemen je door je beperking hebt en of die groter zullen worden. Denk vooruit, want je krijgt maar eens in de zoveel tijd geld voor aanpassingen.
  • welke oplossingen er zijn en welke oplossing het beste bij je past.

 

Aanpassingen kunnen heel simpel zijn (zoals drempels weghalen, steunen monteren in de gang of op het toilet), maar ook heel uitgebreid (zoals een slaapkamer aanbouwen, compleet met sanitaire unit met douche, wastafel en toilet).

 

Eigen bijdrage?


Vaak moet je bijbetalen aan de woningaanpassingen. Ook die (inkomensafhankelijke) eigen bijdragen verschillen van gemeente tot gemeente en kunnen oplopen tot drie jaar lang 15% van je inkomen. Houd dit in je achterhoofd bij het kiezen voor een duurdere oplossing. Heb je een huurwoning laten aanpassen? Dan gaat soms de huur (en meestal gelukkig ook de huurtoeslag) omhoog.


Meer informatie over woningaanpassingen en tips voor je aanvraag vind je op de VSN-pagina Woningaanpassingen. Op de website van ir. Johan Grootveld vind je veel praktische informatie over woningaanpassingen.
 

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.