Zorgen voor jezelf


Daar zit je dan. Op je eigen kamer, in je eigen huis. Hoe maak je het leuk? Hoe zorg je goed voor jezelf? Hoe leg je contacten, maak je vrienden? Je zult daar zelf voor in actie moeten komen. Het leven ligt voor je open !


Veiligheid organiseren

Om je op je gemak te voelen, moet je je veilig voelen. Dat kun je op verschillende manieren regelen.


Telefooncirkel

Zorg dat je vrienden of kennissen jou regelmatig bellen, vooral als je op jezelf woont, zonder partner. Bel zelf ook regelmatig anderen. Organiseer zo nodig een telefooncirkel, zodat je tenminste elke dag even contact hebt. Is er wat aan de hand, dan ben je nooit langer dan een dag alleen.


Alarmering

Een knop aan een koordje om je nek, waarmee je in en om het huis op elk gewenst moment alarm kunt slaan. Het geeft je niet alleen een veilig gevoel, voor veel mensen is het ook onmisbaar om zelfstandig te kunnen wonen. Het systeem is eenvoudig. De knop om je nek hoort bij een toestel dat wordt gekoppeld aan je telefoon. In noodsituaties druk je op de knop, en wordt er een telefoonverbinding gemaakt met een alarmcentrale. Tegelijkertijd wordt er een verbinding gemaakt met de alarmknop om je nek, zodat je - waar je ook bent in en om het huis - direct met de operator kunt spreken. Die weet wie je bent, want jouw gegevens verschijnen op een beeldscherm voor zijn neus. Afhankelijk van wat er aan de hand is kan er een bekende in de buurt jouw kant opgestuurd worden, hulp ingeroepen worden van een instelling of zo nodig zelfs een ambulance gestuurd worden.


Personenalarmering is niet gratis. Je betaalt een eenmalig entreegeld van rond de € 75 en per maand zo'n € 15 voor het abonnement. Personenalarmering kun je aanvragen bij de plaatselijke instelling voor thuiszorg of bij een stichting voor hulp aan ouderen. Er zijn ook particuliere bedrijven die personenalarmering aanbieden. Overtuig je er van dat ze je ook echt kunnen helpen als je alarm slaat.


Beveiliging

Ben je bang voor insluipers of inbrekers, zorg dan voor een goede beveiliging. Meestal kun je gratis advies vragen bij het bureau van de wijkpolitie. Als er een agent bij je langs komt om advies te geven, vraag hem dan gelijk om even mee te denken over de veiligheid in en rond je woning, zoals vluchtwegen bij brand. Voldoet je huis aan de normen van veilig wonen, dan kun je korting krijgen de inboedelverzekering. Inbrekers laten een goed beveiligd huis namelijk vaak links liggen.

 

Sociale contacten

Chatten is leuk en je kunt er dikke vrienden en grote liefdes aan overhouden. Maar het kan je ook heel erg isoleren van je omgeving. Blijf dus niet avond aan avond binnen zitten achter je computer. Zorg dat je mensen leert kennen.


Buren en buurt

Je kunt veel doen om je buurtbewoners te leren kennen. Heb je een leuke (hulp)hond, dan maken mensen op straat veel sneller een praatje met je. Ga je iets doen bij een buurtvereniging (van het organiseren van een buurtfeest tot het meepraten met de gemeente over buurtaangelegenheden), een eetclub (vaak te vinden in een buurthuis), een leesgroep van het bibliotheekfiliaal om de hoek, dan ken je al snel een aantal mensen. Die kom je vervolgens ook tegen bij de buurtsupermarkt of als je een brief naar het postkantoor brengt.

 

Clubs en verenigingen

Sluit je aan bij clubs en verenigingen die dingen doen die jij ook leuk vindt. Grote kans dat je daar mensen treft waar het mee klikt. Een sportvereniging bijvoorbeeld, een politieke partij, een gehandicaptenplatform, een zangkoor, een hobbyclub of een taalcursus. Ga zo nodig eerst een keer kennismaken en let dan niet alleen op de toegankelijkheid, maar ook of de sfeer je bevalt en hoe de mensen op jou reageren.

 

Vrijwilligerswerk

Heb je geen betaald werk en volg je ook geen studie, overweeg dan vrijwilligerswerk of een regelmatige dagactiviteit, bijvoorbeeld op een dagactiviteitencentrum. Dat geeft structuur aan je dagen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je houdt meer energie over voor leuke dingen als je een regelmatige dagindeling hebt. Van elke dag thuis stilzitten word je heel snel heel sloom.

 

Vrienden

Het is erg handig om een aantal goede vrienden en bekenden in de buurt te hebben wonen. Nodig ze regelmatig uit, of ga bij hen langs. Vraag ze zo nodig om hand- en spandiensten, maar zorg er voor dat de verhouding gelijkwaardig blijft. Dat betekent niet dat je net zo veel voor hen moet doen als zij voor jou. Het betekent wel dat je voor hen belangrijk bent en blijft als vriend, door naar ze te luisteren, met ze mee te leven, samen lol te hebben.


Als je minder mobiel bent biedt het internet allerlei manieren om contact te maken met anderen. Wil je contact met anderen met een beperking, dan kun je terecht niet alleen terecht bij Jackies, maar ook op de website van Stichting Intermobiel. Dar vind je onder andere virtuele ontmoetingsplaats voor en door bedlegerige en minder mobiele jongeren van 18 tot 35 jaar. Voor vragen of meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van Intermobiel.

 

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.