Wonen in een woonvorm


Heb je veel zorg en begeleiding nodig, dan kun je kiezen voor het wonen in een woonvorm of instelling. Bekende voorbeelden zijn Het Dorp in Arnhem en Amstelrade in Amstelveen. Maar er zijn inmiddels tientallen grote en kleinere woonvormen, verspreid door het hele land.


Pro en contra

Voordeel van wonen in een woonvorm is dat er goed voor je gezorgd wordt. Je woont in een groep met andere mensen met een handicap of ziekte en dat kan heel prettig zijn omdat je niet voortdurend hoeft uit te leggen wat er met jou aan de hand is. Woon je op het terrein van een grotere instelling, dan worden er vaak allerlei (dag)activiteiten georganiseerd en kun je je er vrij bewegen. Nadeel is dat je maar weinig ruimte tot je beschikking hebt. De appartementen zijn meestal niet groter dan één of anderhalve kamer. Bovendien kan samen wonen met andere gehandicapten je op den duur gaan benauwen. Je wordt er niet bepaald zelfstandig van, als er altijd voor je gezorgd wordt. De stap uit een speciale woonvorm of instelling terug naar de 'gewone' samenleving is daardoor vaak erg groot.

 

Eigen bijdrage

Je betaalt voor het wonen in een woonvorm of instelling (zorg met verblijf) een hoge eigen bijdrage, waardoor je vaak niet meer overhoudt dan zak- en kleedgeld. Het lastige is dat je van je zak- en kleedgeld niet kunt sparen voor de overstap naar een Fokuswoning of een zelfstandige woning.

 

Woonvormen

Siza Dorp Groep biedt vanuit meer dan vijftig locaties in Gelderland zorg- en dienstverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap of met niet-aangeboren hersenletsel. Zij ondersteunen mensen met een handicap zo goed mogelijk, zodat zij zo gewoon mogelijk kunnen leven, wonen en werken. Uiteraard met een zorgvuldig oog voor ieders persoonlijke keuzes. Op deze site staat o.a. informatie over woonvorm het `Hendrik Willem Landhuis', 'Het Dorp' en het ´Arnicahuis'. Voor meer informatie neem een kijkje op Siza Dorp Groep.

In 2005 begint de bouw van een nieuwe woonwijk nabij de binnenstad van Groningen. In deze wijk wordt door de initiatiefgroep "Schots & Scheef" een woonproject voor lichamelijk gehandicapten gerealiseerd. Dit project biedt de mogelijkheid tot zelfstandig wonen met 24-uurs ADL-assistentie op afroep. Voor de duidelijkheid: Schots & Scheef is geen initiatief van Stichting Fokus. Voor meer informatie kan je kijken op de website van Schots & Scheef.

Nieuw Unicum is de initiatiefnemer voor een woonvorm in Zandvoort, voor langdurig en kortdurend verblijf. De locatie is gelegen in de duinen en er is ruimte voor 185 mensen. Voor meer informatie kan je kijken op de website van Nieuw Unicum

Meer over wonen in een woonvorm voor gehandicapten staat op de VSN pagina Speciale woonvormen en op de website van het Centrum Indicatiestelling Zorg.

Tekst geplaatst/gewijzigd op: 28-01-2005


 

My House

Wonen op je eigen plek. In je eentje of met anderen. Zelfstandig of in een instelling. In een gezellig rommelhok of in een mooi strak interieur. Mogelijkheden te over. In Hellup lees je er alles over. Zoek uit wat bij je past en waar jij je lekker bij voelt.